Димитър Ганев с мрачна прогноза след разрива в коалицията: Предстоят тежки месеци, на есен ще…

Според мен ГЕРБ има интерес да се забавят изборите, колкото се може повече. Даже имаха интерес това правителство да изкара още 5-6 месеца, посочи Димитър Ганев

По отношение на политическата ситуация у нас – може би ще има избори на есен, всичко води към подобен развой. Това заяви политологът Димитър Ганев в ефира на БНТ.

Умората от избори изобщо не е преминала. Съвсем скоро имахме много избори, а избирателната активност, не виждам условия, които ще я покачат. Ще минат ли промените в изборното законодателство – ще се върне ли хартиената бюлетина наравно с машинното гласуване – това е големият въпрос в случая.

Според мен ГЕРБ има интерес да се забавят изборите, колкото се може повече. Даже имаха интерес това правителство да изкара още 5-6 месеца, защото тенденцията беше за спад в обществената подкрепа. Затова случващото се сега е преждевременно за тях и не мисля, че те ще направят нещо, за да го ускоряват. Предстоят тежки месеци.“

Той коментира и доколко обществото е запознато с темата за Зелената сделка и има ли изобщо предпоставки за действия в посока високо ниво на информираност за този тип политика.

„Две неща са основни – на първо място говорим за една добра база, защото близо две трети от българите приемат климатичните промени като заплаха. Все още няма настроения срещу зелената сделка.

Вторият акцент е, че огромна част от българите не са информирани за зелената сделка, не знаят какво представлява тя и какво влияние ще има. Това е огромна червена лампа!“

Когато няма информираност, на това поле могат да се настанят политически интереси, които да могат да формират мнение – в една или друга посока, категоричен е експертът. И добавя още:

„Зелената сделка все още не е тема в дневния ред на страната. Занимаваме се с други теми, които повече вълнуват обществото. Но не може да не й дойде времето и тогава ще е много важно какви интереси ще се наместят. Притесненията са свързани най-вече с това, че нагласите могат да се обърнат в отрицателна посока. Както стана с еврото – то не беше дискусионна тема само допреди година и половина. Българите нямаха отрицателно отношение, а в последната година, с влизането на няколко политически лидера, които се намесиха, нещата се промениха.

Резултатите са видни. Появата на войната промени събитията. Климатичните промени в такава ситуация, естествено, че остават на заден план.

В Европа вече има нов дневен ред – от три месеца и половина, в който мислим вече за своята сигурност, отколкото да променяме континента към по-зелено. Но това конюнктурна промяна ли ще е, свързана с войната и ще се възстановят ли тези нагласи след нея? Или ще мислим вече, че сигурността ни е топ приоритет?

Около две трети от българите са настроени позитивно към борбата с климатичните промени. А малцинството на скептиците не можем да кажем, че расте, поне според последните данни, но така или иначе следим и за в бъдеще ще отбележим някакъв тренд.

Както казах, засега няма информационна кампания или поне тя не е с достатъчно висока ефективност. Тепърва трябва да започне да се случва. Зелената линия на европейския континент започва и само ще се ускорява. Първо трябва да видим къде е България на картата за зелени политики. Има огромен дефицит на информираност по темата.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене