Премиерът Петков: Разпределението на средствата от европейските програми ще бъде максимално прозрачно

„За нашето правителство няма значение кметът от коя политическа сила е. Всички сме българи – разделението свърши. Само заедно можем да преодолеем трудностите, които са пред нас и в диалог да постигнем всичко, което сме обещали на хората. Разпределението на средствата от европейските програми ще бъде максимално прозрачно и ще се дават на конкурентен принцип, а за малките общини ще има и квоти, за да сме сигурни, че никой няма да изостава“. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на срещата си с представителите на местната власт по време на общото събрание на  Национално сдружение на общините в Република България.
Министър-председателят добави, че корупцията е бич на страната. „Ако се справим с нея, растежът на БВП на страната ще бъде минимум между 5% и 7%. Малките общини са най-потърпевши от безобразията в България през последните 10 години. Разделението между бедни и богати се е увеличило. Неслучайно над 800 000 българи напуснаха родината през последните години. Целта ни е да ги върнем тук обратно“, допълни Петков.
Премиерът изтъкна, че правителството е договорило въглищните централи да не се затварят и да получим зелена светлина за Плана за възстановяване и устойчивост. „По линия на европейските оперативни програми и на ПВУ страната ни ще получи около 48 млрд. лв. през следващите години. Това е безпрецедентно количество средства, с които България ще се превърне в съвсем различно място, ако бъдат изразходвани правилно“, отбеляза още Кирил Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене