Председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков продаде за 100 лв. една от най-имотните си фирми с активи за над 260 000 лв., спасява имота от КПКОНПИ?

Собствениците на фирма „Смарт Проджектс груп“ –председателят на ОбС в Благоевград Радослав Тасков и съдружничката му Тонка Трайкова през април са я продали на Валери Николов и сина му Владимир, които изградиха в страната веригата за хранителни и промишлени стоки „Фантастико“. Фирмата е продадена заедно със 17-те дка под някогашното държавно предприятие „Зърнени храни“, които „Смарт Проджектс груп“ купи през 2013 г. на публична продан срещу 788 333 лв. Тасков, чиято съпруга Албена Таскова се водеше собственик на 33,33% от „Смарт Проджектс груп“, е продал целия си дял за сумата от 100 лв., а съдружничката във фирмата Тонка Трайкова се е отървала от нейните 66,67% срещу 200 лв. кеш. Подробностите по сделката „Кон за кокошка“ са обществено достъпни в Агенцията по вписванията и Търговския регистър и могат да служат като нагледен пример за прозрачността на подобен род покупко-продажби в България и как се пестят данъци от доходи.

В цял свят, включително и в България, доходите се облагат с годишен данък. У нас доходите, придобити от продажба на един недвижим жилищен имот, не подлежат на облагане с данък, ако той е бил собственост на продавача в продължение на повече от 3 години, но само ако статутът му е на жилищен имот. Случаят със 17-те дка в Промишлената зона на Благоевград видимо не е такъв.

Във всички останали случаи доходите от продажбата на имота се облагат с данък. Основата за облагане се изчислява, като положителната разлика между продажната и покупната цена на имота се намали с 10% разходи, тоест на облагане подлежи доходът, формиран в случаите, в които имотът е продаден по-скъпо, отколкото е купен. Данъкът е 10% от печалбата на продавача. С продажбата на своя дял Радослав Тасков всъщност е успял да спаси от държавата не само данъци, но и въобще запор и евентуална конфискация на целия имот. Преди няколко месеца Окръжен съд – Благоевград наложи възбрана върху всякакви разпоредителни сделки с друг негов имот п о искане на КПКОНПИ, която откри несъответствие между приходите и разходите на сем.

Таскови за периода 2005-2015 в размер на 82 779.79 лева. Според Р. Тасков ри едно открито съдебно производство по това искане най-вероятно самата комисия щяла да стане за смях, но има и друг вариант – комисията да разшири проверката и да бъдат открити и други несъответствия в семейния бюджет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене