Традиционните села на Като Неврокопи

В граничната област Неврокоп, северна Гърция, ще откриете множество красиви малки селца, където можете да се насладите на красивата природа и гостоприемството на местните жители. Със сигурност ще ви впечатли едно посещение в селищата Пагонери и Перитори (на български Черешово и Старчища), които са обявени за традиционни и защитени.

Община Като Неврокопи (на български Зърнево), област Драма, ( http://bit.ly/Katw_Nevrokopi ), е най-голямата община в цяла Гърция със своите 17 секции. Тук може да се практикува туризъм през всички сезони на годината. Това е едно особено красиво гранично кътче в североизточната част на Гърция, с жители, които успяват да съхранят неговата красота, традиции и спокойното ежедневие на живота, далеч от големия град.

Цялата област Неврокоп може да бъде наречена „паметник на природата”, тъй като е заобиколена от високи възвишения, с богата флора и фауна. Освен това е известна с полярния си студ, като температурите през зимата падат до минус 20 градуса.

В центъра на областта се извисява планината Фалакро (на български Боздаг), една от най-големите планини в Гърция, откъдето се вижда съседна България.

Туристическата инфраструктура в Неврокоп отговаря на нуждите на региона, и разбира се има много перспективи за развитие.

В цялата област ще намерите хотели и стаи под наем от всички категории.

В областта Неврокоп можете да посетите множество малки красиви селца – Волак (много близо до ски центъра Фалакро), Гранитис (на български Руждене), Пагонери, Перитори, Ливадаки (на български Ливадища), Делта, Катафито (на български Каракьой), всички села в областта са прекрасни места за отдих.

Заслужава да се посетят двете защитени селища Пагонери и Перитори. Първото се намира на 672 метра надморска височина, на североизток от Като Неврокопи. Неговите извори с ледена вода, откъдето селото е взело гръцкото си название (пагос на гръцки означава лед, а неро – вода), внушителната камбанария на изградения от камък храм „Успение Богородично”, покритият с каменни плочи площад, къщите с чардаци, живописните тесни улички, събуждат спомени от отминали времена.

От другата страна на Като Неврокопи, на югозапад, на 585 метра надморска височина се намира село Перитори. В миналото е било едно от главните села в региона, с активна икономическа и обществена дейност. Там се намира трикорабната базилика с дървен покрив „Свети Никола”, от 1835, може би най-старият датиран подобен паметник.

Перитори и днес развива разнообразна икономическа, културна и спортна дейност. Там можете да посетите цеховете за опаковане на картофи, където ще видите как става опаковането и разпространението в големите градове из цялата страна на прочутите картофи от областта.

Интересни забележителности в района

Ски центърът Фалакро ( www.falakro.gr/# ) е известен представител на гръцкия зимен и не само туризъм. Това е един от най-добрите зимни курорти на Гърция, с 21 уникални естествени писти с обща дължина 17 километра и различна степен на трудност. Разполага с три хижи и различни видове лифтове.

Планината Фалакро обаче е подходяща за посещение не само през зимата, тъй като е известна като «планината на цветята» или като «ботаническия рай на Балканите» заради богатата си флора. Подходяща е за походи, катерене и алпинизъм. Екологичната стойност на планината Фалакро е призната чрез включването й в „Натура 2000”.

Село Охиро (на български Елес), на 40 километра от Драма, също си заслужава да се посети, тъй като е известно с прочутата линия укрепления от Втората Световна война, и героичната съпротива на малцината гръцки войници срещу германските войски през април 1941.

На възвишението близо до Охиро се намира непревземаемата крепост Лисе, с подземните си подобни на лабиринт галерии и малкия музей, който може да посетите на 6 април или първата неделя на същия месец, когато отваря врати за посетители по повод годишните чествания. В останалото време мястото е отворено предимно за организирани посещения, след съгласуване с военните власти.

Още едно прекрасно място, което съчетава планини и гори, е районът около изкуственото езеро Левкогион (на български Белотинско езеро), което се използва за напояване на всички земеделски площи в областта, а едновременно с това е място за отмора, където можете да хапнете, да ловите риба или дивеч.

Освен това можете да си направите една екскурзия до митичната река Места, или при притока Деспатис (на български река Доспат), който се намира сред потънала в зеленина гора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене