Интеграцията на българската общност във Великобритания обсъдиха вицепрезидентът и представители на местните лондонски власти и неправителствени организации

Проблемите пред интеграцията на българската общност в окръга на Лондон обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и представители на местните власти и неправителствени организации. В разговора участва и българинът Нишан Джингозян, който работи за две районни кметства в Лондон и основната част от дейността му е свързана с интеграцията на малцинствени общности в британското общество. Чрез виртуална връзка се включи и заместник-кметът на Лондон Джоан Маккартни с ресор „Деца и семейства“. Лондон е кметството с най-голяма българска общност във Великобритания, голяма част от която са от ромски произход.

Преобладаващ е броят на хората, които не са успели да установят новия си миграционен статут за законно пребиваване, след като Великобритания напусна Европейския съюз. Липсата на такъв статут прибавя още проблеми към съществуващите, свързани с достъп до здравната система, до социални помощи, риск от бездомност, липса на трудова заетост.

В срещата участва и Тревър Блекман от платформа на 18 училища в Северен Лондон, в които учат много български деца. В някои има деца на до 250 семейства от България.

„Каквито и кампании да се провеждат, те няма как да постигнат пълен успех, докато не се повиши нивото на образование и грамотност“, посочи Илияна Йотова. Общо беше мнението, че образованието е приоритет в работата с българските граждани от ромски произход.

Вицепрезидентът сподели добри практики от България. „Работеща практика е директният контакт с тези общности чрез медиатори. Трябва да се работи основно с естествените им лидери, които впоследствие се превръщат в успешни медиатори“, заяви Йотова.

Гостите предложиха създаването на гореща линия през българското посолство в Лондон, на която всеки може да намери достъпна информация на български език по основни въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене