Всеки пенсионер ще има минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли

Всеки пенсионер ще получи минимум 10 процента увеличение на пенсията от 1 юли. Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента.

Министър Гьоков коментира още, че инфлацията е безпрецедентна, но тя е в цяла Европа, не само у нас.

„Ако намалим пенсиите и заплатите, ще преборим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите?! Нещата не са така прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. Въпросът е да преведем българите и бизнеса, особено тези, които са най-много засегнати от инфлацията, през този период по най-добрия начин, с най-малко да бъдат засегнати“, посочи Гьоков. Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията, добави министърът.

И преди да настъпи тази инфлация в България и в Европа, когато правихме коалиционното споразумение, се договорихме да работим по стратегия за доходите, която да вдигне доходите на всички българи в такава степен, че да гоним средните европейски доходи, посочи още министър Гьоков. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи, заяви министърът.

„В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И в бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока“, каза още Гьоков.

По думите му, увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

Според министър Гьоков  възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

По думите на социалния министър се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Георги Гьоков прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция. Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има много дълъг живот, посочи той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене