Настимир Ананиев шокира каква промяна с кметовете готвят управляващите

Според него мандатността на кметовоте и общинските съветници също е важна тема

Управляващата коалиция ще обсъжда предложения, според които броят на общините да бъде намален, а мандатите на кметовете и общинските съветници – ограничен до два. Това съобщи в Смолян председателят на парламентарната Комисия по регионално развитие Настимир Ананиев.

Тези две наши инициативи са свързани със законодателство и трябва да бъдат обсъдени на коалиционно ниво, каза Настимир Ананиев:

„Окрупняването на общините е всъщност за повдигане на административния капацитет и също така е свързано с факта, че, за съжаление, и населението намалява – знаете, че имаме официално преброяване, което ще излезе като информация през октомври месец, и на база на него, и на база анализ на финансовите обстоятелства във всяка една община, също така общините, където Общината е най-големият работодател, за мен са неработещи общини“.

Тогава трябва да се търси вариант, при който да има сливане на общини с цел подобряване стандарта на живот на гражданите в тези общини и с друга цел – да вървим към децентрализация, защото как може да децентрализираме една община, която например е в технически фалит“, коментира Ананиев.

Според него мандатността на кметовете и общинските съветници също е важна тема:

„Тъй като в България негласно се знае, че има частни общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали всъщност взимат решенията обикновено на общи софри  – какво да се случва в самата община. Трябва да видим по какъв начин да се пресече този режим“.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене