Строителите официално излъгани!

След месеци обещания и уверения, може да не получат актуализация на цените по старите договори

Фирмите са в шок от разнобой в изказвания на вицепремиерите

Изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев буквално взриви строителния бранш и ги накара да се чудят дали той ги е излъгал съзнателно преди няколко седмици, когато бяха на среща с него. Тогава, по време на среща със строителите, на която присъства и вицепремиерът Гроздан Караджов, представителите на бизнеса бяха помолени да изграждат и ремонтират пътища и ВИК инфраструктура по старите цени на договори, сключени преди огромния ръст на инфлацията, поскъпването на строителните материали и значително увеличение на производствените разходи. С обещание, че съвсем скоро ще бъде приета предложената за обществено обсъждане от регионалното ведомство методика за индексация на цените по контрактите на всяко тримесечие, съобразно ръста на инфлацията. И че чрез нея ще могат да се увеличат цените по старите договори, така че фирмите да не работят на загуба, а страната да не остане с неразбити пътища и неработеща инфраструктура.

По време на парламентарния контрол вицепремиерът Гроздан Караджов съобщи, че са внесени промените в ЗОП, след които може да бъде приета и методиката. От регионално ведомство предлагат максималното оскъпява на договорите да е с до 15 на сто, а от Камарата на строителите искат с до 30 на сто, предвид, че само цените на строителните материали са скочил с около 60 на сто. И двете страни обаче са съгласни, че актуализацията ще е валидна за всички дейности по договорите, извършени след 30 юни 2021 г., когато започнаха по-сериозно да поскъпват материалите, а впоследствие труда и горивата, образуващи себестойността на строителния продукт.

По темата внезапно се включи и вицепремиерът Асен Василев. И заяви, че методиката ще работи единствено за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение в частта, която не е изпълнена. Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, защото работата е свършена в стар период и при стари цени, независимо дали е разплатен или не, а ако отчасти е изпълнен, методиката ще важи само за неизпълнената част, категоричен бе Василев. Не би следвало да има стари плащания, които да имат нужда от индексация, обясни той.
Това на практика означава, че Василев излъга строителите и ги подмами да работят на загуба с уверението, че ще получат средствата си с приемане на методиката. Още повече, че именно заради този довод от страна на управляващите, голяма част от пътните фирми подписаха анекси за удължаване на изтеклите контракти за ремонти на шосета при много по-ниски от пазарните цени.

Бизнесът е в ступор и не може да повярва на изказването на Василев от парламентарната трибуна, споделиха пред “Труд” представители на бизнеса. Те недоумяват как може позицията на Василев да се промени така рязко в рамките на седмици, въпреки че за финансовия министър, както и за всеки с поне бегли познания по икономика е ясно, че това би означавало фалит на голяма част от българските строители компании и заемане на освободената ниша от чужди фирми.
Докато вече близо година различните кабинети оставят бизнеса сам да поема икономическите удари, предизвикани от пандемията и утежнени от войната в Украйна, в Румъния вече за трети път индексират договорите заради поскъпването, посочиха представители на бранша. Още повече, че не и ясно кога ще бъде приета методиката и след като тя ще бъде само за нови дейности, фирмите може да се наложи да прекратят работа по ремонт на пътища и всякаква публична инфраструктура, за да не трупат нови колосални загуби.

Все още не е ясно как ще реагира бизнесът на думите на Василев и дали вицепремиерът Гроздан Караджов ще успее да защити предложенията си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене