Стотици съборяни празнуваха Спасовден в благоевградското Горно Хърсово и си пожелаха да се сбъдне мечтата им – махала Акациите да се електрифицира

10 пълни казана с курбан посрещнаха вчера десетки съборяни в двора на храм „Възнесение Господне“ в благоевградското село Горно Хърсово. Голямата изненада за всички бе чисто новият навес, под който бяха събрани по-голяма част от трапезите. За него се говори от няколко години, но все не стигаха средства.

„Тази година успяхме да го направим с много усилия. Голям е 160 кв.м и може да събере поне 200 човека“, разказа Евелина Христова от църковното настоятелство, като призна, че успехът е плод на единството и постоянството в работата на екипа им.

Организацията и подготовката на събора тази година била много сериозна и с перипетии, готвачката им Фимка Павлова претърпяла катастрофа, та се наложило последните дни по спешност да й търсят заместник. Величка Стоянова, която готви в детската млечна кухня „Пух“, се притекла на помощ заедно с колегата й Кирчо Андонов, и двамата от с. Рилци и с над 20 г. опит с черпака. Заедно с помощник от Брежани сготвиха два казана супа и 8 с курбан за съборяните, но работата им щеше да е далеч по-трудоемка, ако не бяха помощниците, нарязали предварително зеленчука, Мариана и Искра, които вчера си бяха взели отпуск, за да помагат, заедно с младата смяна Васко и Ивайло Алексови, синове на Митко от настоятелите, и внукът на Ев. Христова – Борис Михайлов, с негови приятели.

Животновъдът Сотир Иванов се надява благоевградският кмет Илко Стоянов да реши основния проблем на махала Акациите

„Най-много се радваме, че въвлякохме млади хора в каузата си. Младежите с много хъс помагаха през последните две седмици, коваха пейки. Кирчо от  Орлин махала почти сам поправи покрива, а Деси, която работи в хранителен магазин и е сред дарителите на агнета, се включи и в рязането на зеленчука, като дойде след работа снощи и до полунощ помага“, похвали ги Евелина Христова. Тя подчерта, че 2022 г. е знакова в историята на храма „Възнесение Господне“,  тъй като преди 100 г. хърсовци са взели съдбовното решение в селото да има черква.

Мариана и Искра си взеха почивен ден, за да дарят труда си за храмовия празник в Г. Хърсово

„Две години по-късно мечтата им се осъществила и се надяваме с Божията помощ в предстоящите 2 г. и ние да имаме сили да доведем начертаното от нас докрай. Става въпрос за възстановяване на старата камбанария с кръщелното под храма с вяра, че тук пак ще започнат да се кръщават деца. Хърсовлии са хора с дълбоки корени и е хубаво по-младите да започнат да се връщат към тях. По камбанарията на входа също има още работа, предстои да се изгради чешма, за която е направено дарение, да се облагороди дворът, да се направи поливна система…“, изброява Евелина плановете на настоятелството, в което освен нея са и Димитър Димитров-Бравото, Тодор Христов и Митко Алексов.

Кирчо и Деси също се освободиха от работа, за да помагат на събора

„Преди 50 г. съм кръщаван в тази черква“, обясни на излизане от храма бившият образователен експерт в РУО Васко Павлов. Той има къща в махала Панчовци. Заради събора вчера бе загърбил фитнеса в градината и с велосипеда си бе дошъл от града да празнува със съселяните си.

Преди да седне на трапезата, лептата си за възобновяване и ремонт на селската черква остави 86-г. Гроздена Христова. „Съпругът ми, вече покойник, беше магазинер в селото и редовно помагаше на храма, това е традиция в семейството ни“, обясни възрастната жена.

Наздравица за празника с пожелание за 100-годишнината на храма да се реши и най-големият проблем на хърсовската махала Акациите вдигна Сотир Иванов и с намигване разкри, че му викат Петко войвода. „Празникът си е празник, но проблемите трябва да се решават. В ХХ1 век да няма ток на една цигара време от Младежкия дом на Благоевград е срамота!“, пали се той и разказва одисеята на живеещите в най-близката до областния център хърсовска махала: „От 25 г. живея със семейството си в Хърсово и оттогава се молим да ни прекарат ток. 30 къщи сме в махалата, всичките големи, и се принудихме да си направим фотоволтаични инсталации, защото алтернативата са газени лампи, свещи и фенери. От 18 г. ни обещават, няколко пъти дори пари се отпускаха, но ток няма. Вода имаме благодарение на Л. Причкапов, жив и здрав да е, 100 години ще го благославяме! Срещнахме се в кметския кабинет, обясних му, че ходим жадни, а чуваме шума на водата по водопровода за с. Делвино, и след два дни дойдоха хора да мерят. След месец имахме вода. Поставих проблема за тока преди години пред един от депутатите ни от БСП, помня, че беше от Гоце Делчев, човекът почина… Той пое ангажимент и намери финансиране. Парите дойдоха, за това и вестник „Струма“ писа, но Паскалев ги даде на Евтим Евтимов да изкарат електромерите в кв. „Грамада“. Затова Паскалев никак не е долюбван от хърсовци! Втори път се отпуснаха средства, но Ат. Камбитов не удържа сделката. Сега се надяваме на Илко Стоянов. Той е оправно момче, беше честен и ми каза, че пари няма, но ще търси от София. Вярваме му, защото каквото е казал, го е направил. Дано от всички партии да се ангажират депутатите и да ни докарат ток в махалата. Подготвителните мероприятия са извършени – разрешено е трасето, отредено е общинско място за трафопост и е прехвърлено на ЧЕЗ, всичко е готово. Щом се пусне ток, махалата ще се напълни с хора. Аз имам 4 деца и всички ще си направят къщи, защото имот имаме достатъчно. Наоколо много хора, повечето млади, си купиха земя в Акациите, които само чакат да се електрифицира, за да продадат апартаментите си в Благоевград и да си направят къщи при нас. 153 000 лв. са нужни, това е сумата, която ни посочиха от Енергото, в отговор на наше питане колко ще ни струва сами да си платим електрифицирането“, заключи Сотир Иванов и вдигна наздравица за Спасовден със съборяните в Г. Хърсово.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене