До 2 м. стартира укрепването на свлачището над пътя за м. Бодрост над Благоевград с осигурените 4,7 млн. лв.

До 2 месеца стартират строителните дейности по укрепване на свлачището край пътя за м. Бодрост над Благоевград.

Изпълнител на поръчката за над 4 млн. лв. бе избран в началото на август миналата година, но от Горското в Благоевград предупредили, че Законът за горите забранява да се разполагат укрепителни анкерни съоръжения и устройства в горски територии, затова се наложило да се търси вариант как да се извършат строителните мероприятия. За да се излезе от ситуацията, кметът на Благоевград поиска на последната сесия по спешност от общинските съветници да се промени предназначението на целия имот, а инвестиционното намерение да се категоризира като общински обект от първостепенно значение. Заедно със съгласието си местният парламент разреши и изготвянето на ПУП на имота от около 30 дка, в който ще се изградят укрепителните съоръжения.

От общината информираха, че ДЗЗД-то, избрано за изпълнител на поръчката, вече е изготвило инженерингов проект и последната стъпка, преди да стартира строителството, е ОбС да одобри ПУП-а, който се очаква да се внесе на юнската редовна сесия.

Припомняме, че преди 10 месеца строителното обединение ДЗЗД „БЛГ-2021” бе избрано да укрепи свлачището по пътя за местността Бодрост над Благоевград. В него са благоевградската фирма „Растер-юг” ООД на Радослав Костов и Антон Муртов, „Геоконструкт” ООД, регистрирана в столицата от съдружниците Николай Михайлов и Христо Янков, и „Инфра кепитал” ЕООД на „Армо груп” ЕООД, управлявана от Петър Кичеец, а цената за проектиране и строителство е 4 477 695.11 лв.

Укрепването се наложи, след като още през януари 2020 г. граждани сигнализираха за опасна пукнатина по склона над пътя за Бачиново и стана ясно, че отцепването е в резултат на скъсване на вадата към парк Ловен дом още през 2008 г. Общината веднага поиска финансиране от правителството и седмица по-късно МС отпусна 4.7 млн. лв. за укрепване на най-опасните участъци, които при обрушване могат да затворят трасето към селата Горно Хърсово, Бистрица и местностите Септемврийче, Бодрост и Картала.

Поръчката бе обявена като спешна и възложена с пряко договаряне на регистрираната в гр. Божурище фирма „Мега Хидрострой” ЕООД със собственик Зоран Костов, но той отказа да подпише договор и се наложи процедурата отново да се проведе, но вече  като публично състезание.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене