ВИДЕО / Йордан Цонев към управляващите: Изумен съм как с лека ръка правите академичната общност зависима от организациите на Сорос

Не мога да не мина през процедурата и начина, по който се променя законът за бюджета.
Разбира се, смятам, че това не е конституционосъобразно. Ако се вслушваме едни в други и не ръкопляскаме на това, което на нас ни е угодно, няма да се налага да правим компромиси, нито да нарушаваме правилници, Конституция, закони и т.н., защото все пак Народното събрание не е Ла Скала. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите за промените в закона за бюджета, свързани със заплащането на университетските преподаватели. Предложението бе на „Има такъв народ“ и предвиждаше държавните университети да могат да получат планираните 20 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподаватели без условия. След три часа дебати обаче проектът бе отложен поради липса на кворум. Големият процедурен спор бе дали Народното събрание може да инициира промени в закона за бюджета или това е в правомощията само на финансовия министър.

Би трябвало да знаем, че има Конституция, има закони, има правилник и те трябва да бъдат спазвани независимо от това дали имаме интерес или не, каза Цонев.

Но защо се наложи, да се действа по този ред? Никой не бърка дълбоко в раната. Тук ставаше въпрос за една реформа, която да повиши качеството на академичния, на атестационния процес и т.н. Всички сме убедени, че има нужда това да се случва, заяви народният представител. И попита депутатите: „Вие обръщате ли внимание на начина, по който се случва? Вие смятате, че предложеното от министъра на просветата, г-н академика, е начинът, по който трябва да се повиши качеството и на атестационния процес, и изобщо на академичния процес.“.

Не, колеги, това е нова зависимост от организациите на Сорос, категоричен бе Цонев. И припомни изискванията за научни публикации за финансиране от неправителствени организации.

Защо никой не говори за тези неща? От къде на къде един професор, един научен работник или един асистент, или въобще един академичен служител, ще трябва да зависи някакви частни неправителствени организации, които знаем и чии са. Сега отново поставяме цялата академична общност и кариерното й развитие да зависи само от това. Прощавайте, ние този процес го наблюдаваме вече 25 години в България, заяви Йордан Цонев.

Като започна тук от тази трибуна, да говоря за зависимости от определени кръгове и започват подхилвания, вместо за започнат подсмърквания. Ето затова възниква този казус, колеги от БСП. И когато се хващате за буквата на закона, на Конституцията, на правилника сте прави. Но по същество, вие не би трябвало да подкрепите такава реформа на министъра на образованието, защото това не е реформа. Това е тотална зависимост от едни кръгове и после се чудите университетите, защо не са български и не преподават нищо българско, възмути се народният представител от ДПС.

Защо всеки, който иска, да има кариера ще защитава каузите точно на тези хора, които не винаги са нашите каузи. Ако и да се кълнем в еднакви ценности евроатлантически. Тук няма нищо общо с геополитическата ни ориентация, абсолютно нищо общо. От тази гледна точка, може да гледате и на нашето гласуване днес, от по дълбокия смисъл. Защото ние ако позволим такава реформа, ще ни направят такива реформи навсякъде и в детската градина, каза още Цонев. И допълни: „Изумен съм от това как с лека ръка пускате да се прокарват неща, които са дълбоко вредни за българското общество, за българското висше образование, за академичната, научната сфера!“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене