Без категория

Проф. Близнашки: Изборният борд отговори на очакването за прозрачност при организацията на изборния процес

Georgi_Bliznashki-03Радикална реформа на избирателната система може да се случи само след произвеждане на референдум, коментира премиерът пред журналисти

 

13/10/2014

За информация: тел. 940.27.70

 

 

Темата за прозрачността при организацията на изборите на 5 октомври намери своя отговор в дейността на Гражданския борд, който се утвърди като незаменима форма на диалог между официалните власти и гражданското общество. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки в началото на заключителното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори. „Да се надяваме, че след така добре свършената работа, в близко време ще има излъчено и ново политическо правителство“, коментира премиерът пред участниците в Борда, който днес приключва работата си.

 

Проф. Близнашки подчерта успешното изпълнение на основната задача на служебното правителство да организира провеждането на изборите при нормална обстановка и ръка за ръка с гражданското общество. „Справихме се успешно със задачата, имаме легитимен резултат от изборите, който не се оспорва“, заяви министър-председателят и добави, че критиките до момента не са свързани с организацията и произвеждането на вота, а с някои разпоредби на действащия Изборен кодекс, каквато е методиката за разпределение на мандатите.

 

Премиерът подчерта още, че благодарение на работата на Борда някои от най-лошите практики в изборната традиция у нас са били коригирани и даде пример с превантивния ефект по отношение на търговията с гласове.

 

Изборният борд към служебното правителство допринесе и за активирането на българите зад граница. „Никога досега не е имало толкова много изборни секции в чужбина. Положихме огромни усилия да гарантираме законността на изборите зад граница. Изпратихме и представители на администрацията в секционните комисии за вота в чужбина, което допринесе за спокойствието и законосъобразното протичане на изборите“, каза министър-председателят. Той беше категоричен, че електронно гласуване трябва да бъде въведено първо именно за сънародниците ни в чужбина.

 

Пред журналисти премиерът Георги Близнашки коментира, че единствената възможна радикална реформа на избирателната система може да се случи след произвеждане на референдум, на който българските граждани да бъдат попитани дали биха възприели идеята за смесена избирателна система, при която половината от народните представители се избират мажоритарно, а другата половина – пропорционално. Според проф. Близнашки, идеята за въвеждането на задължително гласуване също трябва да бъде подложена на референдум. „Смятам, че това е болезнена тема, след като избирателната активност спадна до под 50% на последните парламентарни избори“, коментира премиерът, като уточни, че референдумът ще лиши от основания тезата, че по този начин биха се ограничили права и свободи на отделни групи на населението.

 

Проблемът с изкривяването на изборната картина в някои региони чрез разпределението на мандатите е свързано с разпоредби на Изборния кодекс, каза още премиерът пред медиите. „Личното ми мнение е, че отидохме много далеч в насърчаването на малките партии в желанието да бъде стимулирана появата на нови политически субекти. Постигнахме този ефект, който има като странична последица фрагментаризацията на парламента“, коментира проф. Георги Близнашки. Според него, промени в избирателната система трябва дадат отговор на изискванията за демократичност и за ефективност. „Не трябва да се допуска прекомерно разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство. Така че аз бих препоръчал да се върне системата Д‘Онт, защото тя консолидира гласовете“, каза премиерът, като подчерта необходимостта от много сериозна дискусия по темата.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене