След 4 часа консултации ГЕРБ и БСП имат съгласие по четири въпроса

51507-632x358След повече от 4 часа разговори приключи срещата ГЕРБ – БСП в Народното събрание. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова преговаряха от името на ГЕРБ с Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев от БСП.

Повече от 4 часа двете политически сили се опитахме да установим общност в някои от приритетите ни и да заявим позиции, по които няма постигнато съгласие. За първи път в България партията спечелила изборите предлага на всички парламентарно представени партии консултации. За нас това правителство има своя формула, устойчивото мнозинство е гаранция за стабилност и в този ред на мисли изложихме позициите си. Това заяви Цецка Цачева след 4-часовите консултации между БСП и ГЕРБ.

Върху 18 приоритетни области се фокусирахме и те бяха подложени на детайлна дискусия. Направихме анализ и на 12-те разделителни линии на БСП Лява България, по които те заявиха, че няма да остъпят. По 4 от основните приоритети имаме съвпадение – евроатлантическата ориентация и спазване поетите ангажименти, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвеститорството, влизането в европейски банков съюз и създаване на единен европейски съюз и приоритета възстановяване доверие на ЕК и възстановяване плащането по програмите. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

По въпросите за КТБ и инфраструктурните проекти имаме принципно съгласие, но имаме несъответсвие по приоритетите. БСП настоява да се възстановят средствата на вложителите на КТБ, ние считаме че в интерес на цялата българска икономика е да се вземе решение след сериозен анализ на ситуацията и след международен такъв. По 8 приоритета не постигнахме съгласие – по плоския данък например. Различията ни са на идейно ляво и дясно ниво, допълни тя./24 часа/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене