Историк: Нуждаем се от примери като Ботев и припомняне на заветите му всеки ден

„Българите след Освобождението повтаряме едни и същи грешки“, заяви проф. Пламен Митев

Премиерата на книгата „Да убиеш Ботев“ – мистерии, спомени, лъжи, ще се състои днес от 19 часа. Историкът проф. Пламен Митев е написал предговора на книгата.

„Трудно е за няколко минути да се опишат всички възможни мистерии за живота на Ботев, защото не всичко от неговата биография е изяснено докрай. Не за всички събития от неговия живот ние разполагаме с автентични документални свидетелства. Когато говорим за професионалната историческа гилдия, изворите са нещо много важно, иначе рискуваме да създаваме хипотези, от които да има известни манипулации, дори фалшификации. Създават се легенди и митове, от които нашата национална памет няма ползва“, заяви историкът проф. Пламен Митев в студиото на „България сутрин“.

По думите му е важно е да се знаят онези факти, които са категорично доказани в историческата наука.

„И в този смисъл, когато говорим за мистериите в живота на Ботев, едва ли е по-важно да обърнем внимание върху спорните въпроси, отколкото върху онова, което Ботев ни е оставил като пример, дело и завети. Днес България се нуждае точно от такъв тип пример, който Ботев ни дава със саможертвата си„, допълни проф. Митев.

Той изтъкна, че за него не е толкова важно как е загинал Ботев, а как е живял.

„Споровете със сигурност ще продължават, защото последните мигове от живота на Ботев не са засвидетелствани с конкретни доказателства, за да можем да изградим една ясна еднозначно възприемана хипотеза за това как е загинал. Споровете тръгват оттам, че най-близките съмишленици на Ботев оставят през годините различни спомени и когато се анализират тези спомени, се вижда наличието на много сериозни противоречия“, посочи историкът пред Bulgaria ON AIR.

Когато говорим за историята, винаги трябва да се опитваме да казваме истините, поне тези, които знаем със сигурност. За онова, което не сме сигурни, остава да се ориентираме от различните хипотези и сами да преценяваме коя звучи по-аргументирано“, каза гостът.

Проф. Митев заключи, че за съжаление сме се научили да отбелязваме паметта на най-големите ни национални герои само на определени дати.

„За мен е важно да се опитаме да си припомняме примерите и заветите на нашите герои всеки ден, а не само веднъж или два пъти в годината. За съжаление, ние българите през всичките почти 150 години след Освобождението си повтаряме едни и същи грешки. Попадаме в ситуации, в които нашите предци вече са преживявали нещо и ние повтаряме точно техните грешки, забравяйки уроците от миналото“, допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/267580-istorik-nuzhdaem-se-ot-primeri-kato-botev-i-pripomnyane-na-zavetite-mu-vseki-den?fbclid=IwAR0GdleSLAj0N4sIhIz_1x2XmGjeKf_AXQ2MG5JVXw1HoPTTglSu2z-ykbQ

bgonair.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене