Пендаровски призна за френско предложение за спора с България

Проактивната политика на френското председателство на ЕС е добре дошла и би могла да допринесе за намирането на решение, което да помогне страната да започне по-бързо преговори за присъединяване към ЕС. Това заявиха от кабинета на президента на РС Македония Стево Пендаровски във връзка с появилата се информация за ново предложение на Франция за решаване на спора между София и Скопие.

„Френската република, като действащ председател на ЕС обяви засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно дейността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно ниво, не са нов опит за пробив, а са напълно в съответствие с декларираните приоритети по отношение на европейското председателство. Целта на всички действия е да се направи крачка напред в диалога с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, обявена за последната седмица на този месец в Брюксел”, се казва в съобщение на президентската канцелария.

По въпроса за включването на българските предложения в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че по отношение на РС Македония не бива да се допуска прецедент и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство.
„Преговорната рамка, която ЕС ще приеме, трябва да бъде одобрена и от нашата страна, след което формално би започнал процесът, който ще доведе до начало на преговорите за присъединяване към ЕС”, заявиха от кабинета на македонския президент.

Последния коалиционен съвет на 27-ми май е обсъждана обща визита на президента, премиера и външния ни министър във Франция. Според участници в коалиционния съвет там се очаквало да бъде одобрено предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Българският държавен глава отхвърли днес възможността да участва в такава среща.

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати. Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори”, каза президентът Румен Радев. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене