ООН: Tалибаните продължават да подлагат журналистите на тормоз и насилие

ООН заяви днес, че талибаните продължават да подлагат журналистите на тормоз и насилие, предаде ДПА.

Дипломатическата мисия на Организацията на обединените нации в Афганистан (УНАМА) отново призова режима на ислямисткото движение да освободи всички задържани медийни служители и да прекрати „драконовските мерки“ срещу тях, включително произволните задържания и заплахите.

Във вторник Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ), американска неправителствена организация, съобщи, че четирима служители на медии са били бити и задържани в провинциите Кабул, Херат и Пактия.

„Увеличението в последно време на произволните задържания на сътрудници на медии и журналисти е признак за тревожно влошаване на свободата на печата и достъпа на афганистанския народ до точна и навременна информация“, заяви координаторът на програмата за Азия на КЗЖ Стивън Бътлър.

Откакто се върнаха на власт, талибаните подложиха медиите на засилени ограничения, като например жените водещи по телевизията задължително да си покриват лицето. Въведена е и забрана за излъчване на сапунени сериали.

След пълното изтегляне миналата година на международните сили, довело до връщането на талибаните на власт, стотици афганистански журналисти избягаха от родината си или напуснаха професията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене