Петков: ЕС е готов да се съобрази с нас за 2-годишна отсрочка за петролното ембарго

България иска да получи отсрочка за ембаргото на внос на руски петрол до декември 2024 г. Това потвърди премиерът Кирил Петков от Брюксел, като добави, че е сигурен, че европейските партньори ще се съобразят с позицията на страната ни.

„Радвам се, че нашите партньори ни виждат като истински партньор и са готови да се съобразят с нас заради силната ни позиция относно санкциите срещу Русия. Надяваме се до декември 2024 г. да можем да продължаваме да купуваме руски петрол, понеже има технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България“, съобщи премиерът.

„Най-важно е да имаме петрол за нашата българска икономика, не е задачата да правим допълнителни печалби. Важно е да имаме за превозвачите, за домакинствата – да може цените на пазара да не се променят“, коментира още Петков.

Според обновеното предложение на Европейската комисия – в шестия пакет санкции срещу Русия ще влезе забрана за внос на руски петрол до края на годината. България ще получи отсрочка или до средата на 2024, или до края на 2024 г., според Bloomberg. Унгария, Чехия и още няколко страни също ще се възползват от изключенията заради зависимостта си енергията, внасяна от Москва.

Засега обаче Будапеща блокира налагането на ембаргото. За да бъде прието, всички 27 страни членки трябва да го одобрят. Посланиците на държавите от ЕС не постигнаха особен напредък в преговорите на две поредни срещи, а сега предстои среща на върха на евролидерите.

Попитан дали трябва да се вдигнат тарифите за руските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори: „Таванът е добро нещо. Той, плюс разделянето на газ и ток на европейските енергийни пазари, е нещо много важно. Защо са високи цените? Заради точно тази връзка. Таван на газа ще намали скок на цените на тока. Важно е да го решим до зимата“.

„Предполагам, че няма да излезем с решение сега, но дискусията за тавана ще е основна в дебатите“, заяви премиерът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене