Илхан Кючюк: Делян Пеевски не е участвал в изграждането на газови потоци. Онези, които цинично набутват ДПС, че е проводник на руски интереси, ще получат отпор!

„По нито един поток – нито по Балкански, нито по Турски, нито по Южния поток, ДПС като политическа сила не е участвала във взимането на решения. Народният представител Делян Пеевски по никакъв начин не е участвал в изграждането на тези потоци.“ Това категорично заяви в студиото на „120 минути“ по bTV съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа”. И заяви: „Обясняваме това и на нашите европейски партньори, и на нашите американски партньори. Ще продължаваме да го правим”.

„Онези, които се опитват по такъв циничен начин да набутат ДПС, че е проводник на един или друг интерес, в случая на Русия, ще получат своя отпор. Защото ДПС има история на евроатлантическа партия, която е дала жертви. В темелите на ДПС е борбата за права и свободи, за справедливост. И няма да позволим цинизма, на който и да е политик да се качи на наш гръб“, категоричен бе Кючюк.

Случаят на г-н Пеевски в момента е в американският съд. Нека той се произнесе. Тогава ДПС ще вземе своето политическо решение как да постъпи, коментира евродепутатът. Попитан има ли основание ДПС да се притеснява от скандалния проектозакон на Асен Василев за съставянето на наказателни списъци на хора и фирми, Кючюк отговори: „Случаят е много по-различен. Той цели без съд и присъда да се създават списъци, които да бъдат контролирани от изпълнителната власт и сам по себе си връща духа на българската демокрация 70 години назад. Нещо, от което Европа се е освободила, отричайки фашизма и нацизма. Това сам по себе си е фашистки закон“, изрично подчерта Кючюк.

Смисълът на политиката е да търсиш партньори, а не са убиваш политическите си опоненти. Силен като политик си когато търсиш идеи и тези идеи намират място в обществото. Не разбирам това, което се предлага в момента. Ние искаме да бъдем правова държава. Но по този начин не изграждаме правовата държава, каза Илхан Кючюк. И коментира: „За съжаление всички тези политически проекти, които получиха легитимация през изборите и днес ни управляват, дойдоха с тази претенция – да създадат правова държава. Но с днешна дата виждаме точно обратното – отстъпление от правовата държава.”.

Илхан Кючюк коментира и санкциите на ЕС срещу Русия. „Мисля, че единствената логика на санкциите е да накара Руската федерация в този случай да седне на масата и да се потърси възможност за мир. Звучи много притеснително, че политическата реторика все повече е за война, отколкото за мир, а ние като политици и дипломати искаме да търсим всички възможности за намиране на мир“, обясни Кючюк.

За Северна Македония евродепутатът, който е основен докладчик по темата в Европарламента, коментира, че трябва да се върнем към прагматизма.

„Под това разбирам да се подпише едно споразумение между двете страни и да бъде изписано много подробно какви са стъпките преди междуправителствената конференция. Има технология за това, но е факт, че ние допускаме разделението на двете държави. Това няма да ни доведе по никакъв начин в добра посока“, каза Кючюк.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене