Сатовча под вода след пороите – наводнени къщи и цехове, отнесени улици и подпорни стени, съсипана реколта

Воден апокалипсис удари с пълна сила всички населени места на община Сатовча в петък и събота. Пороите и градушките нанесоха куп щети навсякъде. Екипите не само на Общината, но и на частни фирми, са работили тази нощ до 01,00 часа, за да почистят и отводнят засегнатите постройки и улици. Най-тежко е положението в общинския център Сатовча и в селата Слащен, Долен и Фъргово. Съборени от водната стихия са много подпорни стени, отнесен е железен мост над Малката река в село Кочан, запушени са канализациите и отводнителните колектори.

„На доста улици асфалтът е отнесен, затлачени са от кал, пръст, камъни и всякакви отпадъци. Има наводнени приземни етажи на къщи, под вода са и някои цехове в общината, както и магазин за фуражи. Водата е унищожила голяма част от продукцията в тези фирми. Градушката пък е съсипала земеделска реколта в много от селата”, сподели днес кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Няма бедстващи хора и откъснати населени места.

Експерти вече правят оглед на нанесените щети и ще кандидатстват за средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене