За 21-и път в Дупница стартира Югозападният фолклорен фестивал

Под мотото „Не на войната и пандемията, да на мира и щастието на народите“ в Дупница се откри 21-то издание на Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“. Събитието започна с водосвет за здраве, отслужен от трима свещеници – Иван Айдаров, Костадин Бошняков и Добри Добрев.

Най-малките възпитаници на ФТА „Дупница 2000“ със знамена в ръка първи излязоха на фестивала. Присъстващите с голямо вълнение проследиха и танцовата композиция, която се изпълнява по традиция вече 21 години /на снимките/.

Ежегодното провеждане на Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“ е с финансова подкрепа на община Дупница.

21-ият международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“ бе открит от началника на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ в община Дупница Ценка Стоянова. По традиция бе изнесено фестивалното знаме от представители на всички участници.

В първата вечер на форума на сцената показаха магията на фолклора талантите на ФТА „Дупница 2000“, ФА „Шумадия” от Сърбия, ФА „Розтокозе“ от Полша и ФА „Керамичар“ от Република Северна Македония. Гост на събитието бе и известната народна певица Николина Чакърдъкова.

В продължение на четири дни ще могат да се видят състави от България, Сърбия, Полша и Северна Македония.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене