Вдигат се цените в общинските паркинги в Благоевград

С решение на ОбС от вчера почасовото паркиране в платен паркинг от 4 лв. става 10 лв. през деня и 15 лв. през нощта. Въвежда се нова услуга – денонощен абонамент срещу 20 лв. Седмичният абонамент през деня от 15 лв. скача на 35 лв., а нощният става 40 лв. Вече ще може да се ползва седмичен денонощен абонамент срещу 50 лв. с ДДС. Месечният дневен абонамент за един автомобил от 40 лв. се увеличава на 90 лв., а нощният – от 50 лв. на 90 лв. Ползването на 1 паркомясто в синя зона или на платен паркинг от институция, фирма или юридическо лице – от 144 лв. става 200 лв. Въвежда се нова услуга – магнитна карта за ползване на платения паркинг на ул. „Антим 1“ до р. Бистрица, за живеещите по постоянен адрес в района срещу 60 лв. на година. Шестмесечен служебен абонамент се предлага срещу 1140 лв., а годишен – за 2160 лв.

Съветниците не приеха предложение на една от комисиите увеличението на наказателните такси да е по-малко от поисканото от управителя на „Паркинги и гаражи“ Ивайло Червилов. Одобрените нови санкциониращи такси са 30 лв. за скоба, 40 лв. за подготвена за репатрация кола и 80 лв. за наказателен паркинг, на който се запазва таксата от 3 лв. за всеки час престой.

Местният парламент прие предложетнието на съветника Кирил Илиев, който от миналата година иска увеличение на цената на пропуските за преминаване на автомобили през пешеходната зона в центъра на града. 36 лв. на тон на час ще се плаща за пропуск за влизане на 1 кола, ако автомобилът е на охранителна фирма, таксата ще е 180 лв. на месец, ако извършва инкасова дейност, ще плаща по 500 лв. на месец за автомобил.

„С тези пари ще можем поне частично да ремонтираме счупените от тежките автомобили плочи, което често се случва часове след като са били подменени“, обясни К. Илиев.

На въпрос  какви са постъпленията от пропуски за движение на коли в пешеходната зона в общинската хазна през последните години главният финансист Борис Механджийски бе откровен, че по време на управлението на кмета Томов през 2020 г. и 2021 г. има внесени само 60 лв. „Взехме мерки и до момента има депозирани 72 заявления за издаване на пропуски. Проверките се съгласуват съвместно с Първо и Второ РПУ“, каза той.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене