Откриха канабис в бунгало до храма на ванга в Рупите, 2-ма петричани в ареста

петричани наркотици

Петричаните К. Ищов и Ив. Каръков остават в ареста с обвинение за наркотици

Двама петричани бяха задържани под стража, след като бяха обвинени за държане и разпространение на наркотици. Окръжният съдия Атанаска Китипова вчера наложи най-тежката мярка на Иван Каръков от село Скрът и Кирил Ищов от село Първомай и ги остави зад решетките. Те са уличени след полицейска операция, при която на 6-и октомври в района на Кресна в лек автомобил „Мицубиши“ с варненска регистрация, управляван от Здравко Попов, е открита 4 кг марихуана. Хванатият в крачка мъж признава пред благоевградските криминалисти Куртишев и Джизов, че е купил канабиса за 16 000 лв. от Кирил от село Първомай със съдействието на своя приятел Иван Каръков. Варналията е обвинен за държане на наркотици, но се оказва с жестоки здравословни проблеми – 100 % инвалид, при задържането му е използвана кислородна бутилка, за да диша, заради което е пуснат на свобода с „подписка“.

Междувременно полицаите предприели светкавично претърсване на местата, обитавани от Иван Каръков. В комплекса от бунгала, които стопанисва до храма на Ванга в м. Рупите, намират над 4 кг канабис, 26 телефона и SIM карти, тиксо и опаковки. 1,7 кг канабис откриват в къщата на Кирил Ищов в село Първомай. Двамата са арестувани с прокурорско постановление за 72 часа и обвинени за държане и разпространение на наркотици, като наблюдаващият прокурор Весела Стоилова внесе искане в съда за определяне на мярка „задържане под стража” малко преди изтичане на законовия срок за задържане.

Делото трябваше да се гледа в 10 часа, но заради друг служебен ангажимент на адвокат Димитрина Харамлийска бе отложено за 15 часа следобед. Нейният подзащитен бе освободен от ареста в 11.15 ч., след като изтече законовият срок за задържането му, но в 15 часа дойде съвестно на делото. 15 минути след това изтече и срокът на прокурорското задържане на другия обвиняем Кирил Ищов, който бе защитаван от адвокат Албина Анева.

Прокурор Весела Стоилова заяви, че съществува обосновано предположение, че двамата са извършили престъплението, съществува опасност да се укрият и освен това вече са осъждани за наркотици. Защитата контрира, че няма доказателства. „Откъде става ясно, че именно Кирил Ищов е продал канабиса, като полицаите дори не споменават фамилията му. По тази логика всеки на име Кирил, а това значи всеки 6-и в региона, може да го е продал. Поне да беше направено разпознаване или очна ставка със Здравко Попов, за да се твърди нещо такова, а той е пуснат. Кирил Ищов не го познава и не се е срещал с него. На 5-и октомври, в деня на изборите, когато се твърди, че е станала сделката, той е бил в заведение в село Първомай и не е мърдал от там”, твърдеше адвокат Анева. Тя пледира, че Кирил Ищов е осъждан в миналото за наркотици, но през 2009 г. е реабилитиран и се води с чисто съдебно минало. Намереният канабис бил в кашон в двора на къщата му, до който имал достъп всеки преминаващ. При тараша на домовете на неговите роднини не били намерени 16 000 лв. Кирил Ищов бил много трудолюбив и се грижел за жена си и двете си дъщери, посочи защитата.

Адвокатката на Иван Каръков също бе категорична, че нейният клиент е невинен. От 3 години той оставил бунгалата на Рупите да се стопанисват и управляват от Димитър Костов, който казал на полицаите, че откритият канабис е негов, но обвинили Иван Каръков. Отделно от защитата той заяви в съда, че всичко спрямо него било преднамарено. В деня преди изборите в дома му идвали полицаи да го притесняват и след като нищо не намерили, сега му спретнали това. „Аз се притеснявам, че нещо ще ми подхвърлят”, каза той в залата. След това в кулоарите пред репортер на „Струма“ обясни, че има 3 заведения в Петрич и познава Здравко Попов, тъй като са приятели от много години с баща му, който бил рок музикант. „Здравко ми се обади, ходихме на заведение в Македония. Не отричам. Но не съм му давал канабис“, каза Иван Каръков в присъствието на двете си дъщери, едната от които работи в заведението му, а другата е студентка.

Съдията реши, че засега двамата петричани трябва да останат в ареста и им наложи най-тежката мярка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене