Управляващите създават специален орган за националната сигурност, начело ще е Асен Василев

Законопроект за нов извънреден орган, който да защитава националната сигурност, е бил обсъждан на финансовите експертни съвети при вицепремиера Асен Василев. С него се предлага начело на Междуведомствения съвет, който ще брани държавата от рискове за икономическата и финансовата система, да застане именно министърът на финансите. Вносители са „Продължаваме промяната“.

Информацията е на БНР, които разполагат с проекта. Националното радио твърди, че новият орган ще бъде създаден чрез специален закон – за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата.

Той ще е консултативен орган към Министерския съвет и ще включва още заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС.

Засега проектозаконът няма одобрение от коалиционните партньори.

В проекта се предвижда създаване на национални списъци на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата национални списъка ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това означава, че замразяване на активи, дейност и спиране на изпълнението на договори може да става, без да има постановена присъда.

Ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в черен списък, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия, пише в проекта, цитиран от БНР.

Предоставянето на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, търговска, държавна или служебна тайна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене