Мустафа Карадайъ: Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена Европа

„Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена Европа.“ Това послание отправи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на международния форум „Либерали за бъдещето на Европа – от конференция до Европа реформа“, домакин на която бе евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Карадайъ бе категоричен, че отлагането на разширяването на Западните Балкани в посока ЕС не бива да продължава.

Лидерът на ДПС изтъкна необходимостта от „форма на независимост или поне в проспект на независимост. Да имаме своята визия, своя план и за сигурност и за независимост.“

Мустафа Карадайъ припомни историята и позицията на ДПС относно Балканите. „Всички ние знаем биографията и историята на ДПС и нашата позиция по тази тема. На Балканите ние познаваме два модела за решаване на етническите конфликти – български и югославски. Българският модел, чийто автор е нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, има за основа философията на заедността. И 90-а година, когато целият свят очакваше да има междуетнически конфликт в България със създаването на ДПС, ние казахме НЕ на реваншизма!“, заяви Мустафа Карадайъ.

Ние изграждахме демокрация в България. По пътя на демокрацията и равнопоставеността различните ще живеем заедно и до днес 30 години отстояваме тази философия, подчерта той. И допълни: „Ако Балканите са мозайка от етноси и всеки живее с идеята и с разбирането, че граничи със себе си, то най- добрият път за Балканите и за преодоляването на етническите проблеми е членуването в общи съюзи. За нас тези съюзи за НАТО и ЕС.“

„Европа не може да си позволи лукса да остави Балканите извън ЕС. Днес в Европа може да чуваме различни гласове за разширяване на ЕС със страни от Балканите. И тези гласове трябва да ги насочим към сигурността на Европа“, категоричен бе лидерът на ДПС.

В заключеиние той очерта основна цел на ДПС за България – енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене