Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че Украйна трябва да даде част от своята територия на Русия, за да спре руската инвазия – позиция, срещу която са болшинството украинци, пише The Telegraph. Според Кисинджър е необходимо да се принуди Украйна да влезе в преговори с Русия в близко бъдеще. А изрично британското издание подчертава, че той залага на „подхода на реалната политика“, а не на този на „морал и ценности“.

На съвсем различно мнение какво трябва да бъде направено е Джордж Сорос. Според него, Путин трябва да бъде победен възможно най-скоро: Руската инвазия в Украйна може да даде старт на Трета световна война

Кисинджър, служил в администрациите на Ричард Никсън и Джералд Форд през 70-те години на миналия век, призова Запада да спре да се опитва да нанесе съкрушително поражение на руските сили в Украйна, предупреждавайки, че това би било катастрофално за дългосрочната стабилност в Европа.

На Световния икономически форум в Давос архитектът на сближаването на САЩ с Китай по време на Студената война каза, че би било фатално за Запада, ако в емоциите забрави правилното място на Русия в Европа.

„Кисинджър счита, че конфликтът не трябва да се проточва и на практика призова Запада да принуди Украйна да преговаря при условия, които са далеч от настоящите ѝ военни цели“, пише The Telegraph.

„Преговорите трябва да започнат през следващите два месеца, в противен случай ще има сътресения и напрежение, което няма да бъде лесно преодоляно. В идеалния случай разделителната линия трябва да бъде връщане към предишното състояние на нещата. По-нататъшните боеве вече няма да са за свободата на Украйна – това ще бъде нова война срещу Русия“, смята Кисинджър.

Това означава, че според бившия американски държавен секретар в най-добрия случай нещата се връщат в положението, при което Русия контролира Крим, при това официално, а неофициално контролира Донецк и Луганск. Украинският президент Володимир Зеленски вече обяви публично, че мирните преговори ще вървят само от основата на възстановяване на териториалния суверенитет преди 24 февруари, 2022 година.

Кисинджър припомни, че Русия е била ключова част от Европа в продължение на четири века и е служила като гарант за европейския баланс на силите в решаващи моменти. Европейските лидери не трябва да губят от поглед перспективата за дългосрочни отношения и не трябва да тласкат Русия към постоянен съюз с Китай, заключи Кисинджър. Припомняме, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен вече каза, че Русия може да си върне мястото в Европа някой ден, ако устойчиво се обърне към ценностите на демокрацията.

Всичко това предизвика гневната реакция на Михайло Подоляк, съветник на Зеленски. В Twitter той написа, че Кисинджър може да позволи на Русия да вземе и Полша, и Литва, явно правейки намек със ситуацията с Хитлер. Подоляк каза и, че е добре, че защитниците на Украйна са достатъчно заети с бойните действия и не слушат „Давоските паникьори“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене