Архивите са живи! Герасим Тодоров – водач на Пиринските горяни

На 11 май се навършват 75 години от началото на комитско-горянската съпротива в Пиринско срещу червеното тоталитарно управление. Съпротивата е поведена от Герасим Тодоров, родом от с. Влахи.

Той излиза в нелегалност на 11 май 1947 г. след опасност от арестуване от комунистическите власти за това, че е бил в опозиция и съидейник на БЗНС със секретар Никола Петков. Свободолюбивия си дух е наследил пък от баща си Тодор Николов Ракалейски, завършил Солунската мъжка гимназия, съратник на Яне Сандански, служил и като кмет на Влахи. Герасим е роден през 1910 г., учил е във Влахи и Разлог, по време на Втората световна война бил лесничей в Беломорието.

При излизането на Герасим Тодоров в нелегалност във Влахи, а и в околните села от комунистическия режим са заплашени и други достойни люде и за да се опазят, те се присъединяват към него. Така до пролетта на следващата 1948 г. из горите на Пирин се създава мощно въоръжено опозиционно движение. В историческите летописи става известно и като Шести пирински отряд. От комунистическите власти е наричано „Бандата на Герасим Тодоров“.

Съпротивата срещу „народната“ власт във Влахи и Пиринско започва още от 1945 г., но въоръжен израз постига от 1947 г. В основата на тази съпротива застават най-вече дружбите на БЗНС със секретар Никола Петков във Влахи, Ощава, Горна Градешница, Илинденци, Плоски, Свети Врач (Сандански) и други селища. Към края на 1947 г. въоръжената група вече е над 40 души, а много повече са тези, които ѝ служат като ятаци и доверители. Присъединяват се и офицери от разтурената царска войска, политици и други поборници от София, Дупница и другаде.

Воденото от Антон Югов тогавашно Министерство на вътрешните работи планира специална операция под наименование „Елен” за унищожаването на новото комитско движение. В средата на март 1948 г. е извършена пълна блокада на всички селища откъм западната страна на Северен Пирин. През нощта е забранено всякакво придвижване, а през деня се разрешава само посещението до магазин, аптека или до място на домашни животни. Всички, живеещи в махали, са въдворени в по-големите села при роднини и близки.

В операция „Елен” участват хиляди милиционери и друг въоръжен актив. Обградени са всички селища с милиционерски кордони, завардени са пътища, местности, върхове и долове. Така се отрязват всякакви връзки между горяните и ятаците им, прекъснато е снабдяването с продоволствия и лекарства.

Пред опасността от гладна смърт много от горяните се предават доброволно, други са пленени, а има и такива, които посягат на живота си. Стига се и до съдебен процес с изключително жестоки присъди. По този начин бива сплашено населението.

„В името на Народна република България” съдът осъжда на смърт 10 души, повече от 20 отиват на доживотен затвор, десетки пък са на по 5-10 години затвор при тъмнично излежаване. До тежки присъди се стига за ятаци, дали 10 кутии цигари, пакетче лекарства, чифт гумени цървули и други дребни услуги на горяните.

В секретен архивен документ № 83 са поместени данни за лицата, попаднали по ударите на „народното” правосъдие. Да споменем имената на осъдените на смърт чрез обесване: полковник Цвятко Бачийски от София, Асен Михайлов от Ощава, Илия Чопев от Ощава, Димитър Павлов – адвокат от Дупница, Георги Тополигов от Голешево, Смилен Гаргов от Джигурово, доктор Петър Митов от Гара Пирин (дн. Кресна), Андрея Спасов от Влахи, Янчо Иванов от Гара Пирин. Други не дочакват осъждане и се самоубиват. Сред тях са и Герасим Тодоров, Петър Сучев (18-годишен) от Илинденци. Не е лесно и за осъдените на затвор, за семействата на всички участници, повечето от които изкарват години като интернирани из различни краища на страната.

Народът е казал, че рано или късно всяка правда възтържествува. И този път е прав. Сега пред паметните знаци на горяните в град Кресна и в селата Влахи, Ощава, Сенокос, Илинденци се провеждат възпоменания. Истината около тези събития от 1947 – 1948 г. присъства и в творчеството на писатели и поети, на събори и други чествания.

Борис Сандански

Герасим Тодоров с децата си

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене