Фермер от Якоруда изнася най-качественото месо в Турция и Гърция

Семейна ферма в Пиринско изнася най-търсеното и качествено телешко месо директно в Гърция и Турция. На чуждите пазари месото от породата Лимузин е от 15 до 20 евро и го прави недостъпно до българските клиенти.

Георги Рашков и съпругата му Ива направили фермата си преди девет години в Якоруда. Отглеждат 200 крави майки, а телета. Георги Рашков споделя, че продава месото за около 3 евро за килограм живо тегло.

Фермерът споделя впечатления от пътуванията си из Европа и срещата с животновъди: „В Австрия например едно тричленно семейство с 30 животни живее нормално, кара добри коли и т.н., но всичко е от прадедите им. Капацитетът там преди 200 години е бил 30 животни, и сега е същият. При нас някой, приближен до министерството, решава, че трябва да има 100 крави и 3000 декара пасища, и ги получава”, коментира Рашков за БНР. Той обасни, че в Якоруда, Банско, Разлог, Белица, ако няма паша три месеца в парка, не може да се издържа. „Миналата година фуражите бяха 28-29 стотинки за килограм царевица, а сега – 52-53 стотинки. Трябва да ги купим, нямаме друг избор”, коментира Рашков.

Той е обезнадежден, че сегашните управляващи ще спрат тези порочни практики. Няма желание да участва в евентуални протести на колегите си. Неговата продукция отива на външни пазари, защото българинът няма практика да яде качествено месо. Това помага на семейната ферма да не усеща толкова силно ценовия шок на разходите.

Автор-БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене