Петков: Въпросът за Северна Македония е толкова важен, че никой самостоятелно не трябва да го решава

Въпросът за Северна Македония е толкова важен, че никой самостоятелно не трябва да го решава. Това коментира премиерът Кирил Петков във Ватикана пред българските медии.

Министър-председателят каза, че ще е благодарен, ако президентът свика КСНС за Северна Македония и обясни защо това е важно. „Минаха 6 месеца от последното събиране. От тогава много неща се случиха, имаше много разговори, различни предложения, много световни лидери показаха свой подход за решение на тази тема, има много информация в службите. Няма по-добър формат да седнем всички и да обобщим тези 6 месеца какво се е случило, какво имаме в момента на масата, как това се връзва със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред“, заяви Петков. По думите му трябва да сме в една лодка по тази тема, защото разединението не ни прави по-силни, а по-слаби.

Премиерът отговори на въпрос  дали от „Продължаваме промяната“ ще вкарат проект на решение в Народното събрание, ако няма консенсус в коалицията по темата за Северна Македония. Той посочи, че е много важно да има общ подход по темата. „Бих искал не само управляващата коалиция да има консенсус, да имаме голям консенсус с част от опозиционните партии. За някои неща има ясни червени линии. Темата корупция е една от тях, но други неща като национален въпрос какво да бъде бъдещето на нашата съседка и как това се връзва със съществуващата ни рачмкова позиция, трябва всички да се обединим. Това е толкова важен въпрос, че никой самостоятелно не трябва да го направи. Дори коалицията няма право сама да го направи. Трябва да имаме едно по-широко съгласие, за да може всички в държавата да се чувстват, че са съпричастни с решението“, заяви Петков. Той подчерта, че трябва широк консенсус. „Това означава коалицията и голяма част от опозиционните партии. Знаем, че някои опозиционни партии няма как да дадат съгласие“, добави той.

Петков коментира и кога може да се говори за отпадане на така нареченото вето спрямо европейското бъдеще на югозападната ни съседка. „За отпадане на българското вето може да се говори само след като Външно министерство представи последните резултати на прогреса по този диалог. Бих се радвал да е в КСНС. Така, всички партии да сме около масата и всичките служби. След това прогресът и стъпките да се внесат в парламента, парламентът да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва българското правителство да направи“, коментира Петков. Той заяви, че ако ще се прави стъпка напред, тя трябва да се пави само тогава, когато всички са се обединили.

Българският премиер отговори на въпрос какви доказателства иска по работата на Република Северна Македония срещу езика на омразата срещу България. „Мисля, че много добра стъпка е, ако имаме офис към омбудсмана или друг тип институция, която да следи за езика на омразата. би било много позитивен знак за всички ни, ако може даже хора в тази комисия да са от българската общност“, коментира Петков.

Според него не бива да има разклащане, въпреки че има много сили от двете страни на границата ни, които се опитват да извадят диалога от конструктивния тон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене