Делчево почeте свети Константин и Елена на връх в Пирин

Десетки жители на село Делчево и техни гости от община Гоце Делчев почетоха свети свети Константин и Елена тази събота в Пирин планина. Рано сутринта те вървяха повече от час, за да стигнат до параклиса „Свети Константин”, който е изграден на връх Костадин. Хората запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие. Отец Николай отслужи света литургия в храма, след което освети курбана, който се раздаде на миряните пред църквата в селото.

„Все повече наши и чужди туристи ходят в нашия параклис. Той вече е напълно изографисан Преди години го построихме с доброволен труд и с наши спестявания. Помогнаха ни и дарители. Храмът се вижда от цялата долина и от град Гоце Делчев”, сподели кметският наместник Иван Панайотов.

Местните разказват, че преди повече от 200 години под върха градушка застигнала овчари от селото. Пастирите започнали да се молят бедствието да подмине Делчево. Изведнъж бурята спряла и това спасило селището. Тогава хората решили, че трябва да направят храм там. Днес вече този параклис е туристическа атракция.

Делчево почeте свети Константин и Елена на връх в Пирин

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене