Националния печат

печат

В. „Сега“

В парламента се заформя мнозинство за отмяна на преференциите

Преференцията се превръща във все по-голям проблем за големите партии. ГЕРБ, БСП и ДПС вече обмислят промени в Изборния кодекс, които ще премахнат възможността избирателят да пренарежда партийните листи. Последните данни на ЦИК сочат, че 19 са кандидатите, които стават депутати благодарение на пренареждането. Ако кодексът бъде отворен за промени, в парламента се събира внушително мнозинство срещу преференциите, с които гласуваха 1/3 от избирателите, или 1 121 624 души.

Установени са нарушения в училището на детето с аутизъм

Четвърто помощно училище в София е подценило и неглижирало случая с момичето аутист. Може би основната причина е, че персоналът не е знаел какво да направи. Това заяви вчера председателят на Агенцията за защита на детето Ева Жечева. За случая се разбра, след като родителите изказаха в социалните мрежи съмненията си, че над 13-годишната им дъщеря е оказано насилие.

Безработицата пак тръгна нагоре през септември

Напливът от младежи без работа, които през септември са се регистрирали в бюрата по труда, е причина официалната безработицата отново да започне да расте. След няколко поредни месеца, в които броят на хората без препитание намаляваше плавно, през септември отново се регистрира увеличение, макар и минимално, показват данни на Агенцията по заетостта. Официално армията на безработните българи вече наброява 345 375, или 10.5%.

В. „Монитор“
Жена изгоря жива след удар в ТИР

51-годишната жена изгоря жива след удар в ТИР. Зловещата катастрофа станала в четвъртък около 17 часа на международния път Е-80 край Димитровград. На 200 метра след влизането в село Горски извор Живка тръгнала да изпреварва. Тя обаче не преценила възможностите на малката си кола и се ударила челно в ТИР. От удара леката кола пламнала и за минути изгоряла заедно с Живка в нея. Въпреки адския пожар бутилката на газовата уредба не е експлодирала, но това едва ли е било от значение за Живка.

Условна за тийнейджър, убил 2-ма на пътя

18-годишен тийнейджър, който е убил двама души на пътя при катастрофа, беше осъден на 3 години условно. Спас Лачев от септемврийското село Карабунар бил зад волана на семейното возило, когато навлязъл в насрещното платно на пътя между Пазарджик и село Бошуля. Заради неправилната маневра 18-годишният младеж се блъснал в друг автомобил и неговият шофьор, 46-годишен мъж от село Бошуля, загинал на място. Пътуващата с него възрастна жена е ранена и е настанена в болница с фрактури. Няколко месеца по-късно тя също умира. Лачев

Разбиха канал за трафик на монети

ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към корпуса на карабинерите на Италия спасиха от незаконна продажба 593 ценни монети от различни епохи, открити по нашите земи. Това съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, на когото вече ценните предмети са предоставени за реставрация и съхранение. Предвижда се, след като те бъдат обработени, да бъдат изложени за посетители. Самото им предаване на българските власти е станало на 18 септември в посолството на България в Рим.

В. „Стандарт“
Богатите все по-болни

Богатите българи изпушват по-често заради стреса. Това обявиха родни лекари по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Според последните данни около 35-40 на сто от нашенците страдат от депресии и фобии. Притеснителното е, че повечето не търсят лекарска помощ. Изненадващо с по-лабилна психика се оказват богаташите, които масово разчитат на психоаналитици. „Хората, чието физическо оцеляване е застрашено, които няма какво да ядат утре, забравят за неврозите си“, коментира управителят на психиатрична клиника в Хасково д-р Михаил Михайлов.

Музей осъмна без “Рибния буквар”

Първо старопечатно издание на „Рибния буквар“ изчезна от Националния литературен музей, стана ясно вчера. Все още не се знае дали екземплярът е изнесен, или просто е поставен на друго място, имаме 22 000 тома, уточниха от музея. В понеделник започва пълна инвентаризация, за да се види откраднато ли е изданието, което е принадлежало на писателя Стилиян Чилингиров. Неговата стойност е 3000 лева, уточниха от музея.

Закопчаха с 24 бона ало измамник

Телефонен измамник бе сгащен от ченгетата с 24 000 лева. Мошеникът бил проследен, след като прибрал 10 000 лева от възрастна жена, която излъгал по телефона, че дъщеря й е със счупен крак и се нуждае от спешна операция. 31-годишният мъж от търговищкото село Звезда е закопчан в църква в центъра на Стара Загора. В храма той уговорил бабата да му донесе 10-те бона. У него ченгетата открили още 14 000 лева, които се оказали от друга подобна ало измама. Конфискувани са му още три мобилни телефона и таблет.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене