Инвестицията в имот не е подходяща сега, цените няма да падат

Управителят на Imoti.net Снежана Стойчева не смята, че има балон на цените

Цялата ситуация в международен план се отразява на пазара на имоти, но не смятам, че има балон на цените, заяви пред Bulgaria ON AIR управителят на Imoti.net Снежана Стойчева.
Тя посъветва обаче бъдещите купувачи да изчакат.

„Цените на имотите няма да растат повече. Няма и да паднат, или поне до края на тази година. Пазарът на недвижими имоти се успокоява. Най-големите рискове продължават да бъдат по отношение на новото строителство. Купуването „на зелено“ е изгодно, но и рисково. Един от начините е да се проучва много добре строителният предприемач. Най-скъпите имоти са готовите имоти, които са добре обзаведени и са в престижните райони – „Изток“, „Лозенец“ и в районите в полите на Витоша. Почти с 40% поскъпна себестойността на новото строителство. Ако човек не разполага с 30-40% от средствата за имот, не е моментът да предприема покупка. За имот като инвестиция изобщо не е подходящо“, смята Стойчева.

За седма поредна година Imoti.net отличи най-добрите агенции и представители в имотния сектор.

„Имаше голям интерес сред хората, които кандидатстваха, повечето от тях бяха на самата церемония. Заедно с агенциите за недвижими имоти, брокерите, строителните компании, които участват, и с много компании, които още в самото начало повярваха и не ни оставиха през целия път дотук. Повярваха в един такъв форум, в който да бъдат отличени компании и експерти в сектор недвижими имоти, изминахме заедно тези първи 7 години. Сега можем да вървим напред. Най-важното е да продължим да бъдем коректив“, каза управителят на Imoti.net Снежана Стойчева в „България сутрин“.

Тя изтъкна, че такъв вид форум може да помогне, за да бъдат показвани добрите практики и примери. Гостът поясни, че в конкурса са определени основните категории, но всяка година се добавя нова.

„Тези категории обхващат най-важните аспекти в работата на сектора недвижими имоти. Всяка година награждаваме за дебют и тази година имахме такава компания. Макар че през 2021 г. беше трудно да се създаде нова компания, въпреки всичко имахме достатъчно избор. Спечели я една компания от Бургас. Както всяка година награждаваме имот на годината и реклама на имот. Агенция за недвижими имоти Arco Real Estate стана носител на наградата за „Реклама на имот“ на затворен комплекс от 13 луксозни еднофамилни къщи в полите на Витоша. Имот на годината стана сграда „Сияние“ на „Артекс Инженеринг“. От няколко години имаме една технологична категория – PropTech – дигиталните решения в областта на недвижимите имоти. Подготвяме тази категория и определяме наградата заедно с PropTech България. Vericco е победителят в категорията. Това е една компания, която има собствено оригинално решение за виртуални огледи“, обясни Стойчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че „най-динамично развиваща се компания“ е категорията, в която би могло да се каже, че има много кандидати, а тази година изборът е бил труден. Управителят на Imoti.net каза още: „Имоти Премиер“ от Варна, които израснаха и се разшириха през изминалата година, спечелиха тази категория, а „Пощенска банка“, които също имат специална награда, я връчиха на същата фирма.

„Нашата специална награда тази година отиде при Поля Христова, която е управител на агенция Тенкомс. Освен награди на журито, имаме награди и на потребителите. За сайт на годината беше отличен kupiv.bg на имотната агенция „Купи в България“. Призовото място на отличието „Награда на потребителите – за най-добър сайт на агенция за недвижими имоти“ зае сайтът banskorealestates.bg, а „Награда на потребителите – брокер на недвижими имоти“ взе Антон Илиев от агенция за недвижими имоти КА5. За приза „Агенция на годината“ този път се обединиха и журито, и потребителите около едно мнение – голямата награда спечели LUXIMMO Finest Estates“, заяви Стойчева.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене