Активистът на ОМО Ат. Киряков с призив бившият македонски премиер Л. Георгиевски да ги приюти на адреса си в Благоевград

Собственикът на клуба на ОМО „Илинден“ в Благоевград – стая в къща, близо до старата автогара, по Великден изгони организацията и сега неколцината й членове са принудени да се събират по кварталните кафенета и пейките в градската градина. Според бившия кандидат за кмет на Благоевград от ОМО Атанас Киряков прекратяването на договора за наем станало „под натиска на българските власти (тайна и публична полиция)“. Той обясни, че клубът функционирал от няколко години и в него се събирали „етнически македонци“ от Благоевград и цялата област, в него те посрещали македонски интелектуалци от Пиринска Македония, запознавали се с най-новите литературни произведения и последните броеве на македонските вестници „Народна воля”, „Македонска Поща”, “Македонец” и “Пиринска Македония”, отбелязвали македонските религиозни празници. Киряков е категоричен, че наема си го плащали редовно, а договорът им бил прекратен едностранно и без предизвестие – като наказание за това, че повечето от членовете на делегацията, която в началото на годината се срещна с македонския президент Стево Пендаровски в Скопие, са благоевградчани.

„Сега сме на улицата. Необходимо е да отворим отново Македонския клуб в Благоевград – столицата на Пиринска Македония, за да можем ние, етническите македонци под Пирин, да продължим да имаме място за срещи“, оплака се Киряков.

За решаване на проблема той е разработил два варианта. Първият, план А, е спешен – в няколко македонски сайтове и вестници Атанас Киряков вече е разпространил молбата си до бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски да ги приюти на адреса на ул. „Д-р Хр. Татарчев“ в Благоевград, където още през 2006 г. той и съпругата му Снежана се регистрираха и получиха българско гражданство. Като мотив за искането си тогава лидерът на ВМРО-Народна партияГеоргиевски посочи, че епотомък на българи.

Проблемът е, че вписаният в ГРАО – Благоевград адрес на Любчо и Снежана Георгиевски всъщност е жилище на приятеля му Кирил Пендев.

„Георгиевски няма собственост в Благоевград, жилището е на покойния ми баща, по закон му беше необходим адрес за регистрация и аз просто му го дадох“, коментира вчера за „Струма“ Пендев, който през 2007 г. бе кандидат за кмет на Благоевград от ГЕРБ, допреди няколко години се занимаваше с банкерство, а напоследък се е отдал на винопроизводство от лозовите си масиви в Македония. Пендев реагира със смях на въпроса дали би приютил омовци в жилището на татко си.

При това положение на Киряков не му остава нищо друго, освен план Б – да чака сегашният премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски да изпълни заканата си да открие до края на годината културен център в Благоевград. Ковачевски го обяви миналия месец в отговор на парламентарно питане от страна на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи за позицията на правителството във връзка соткриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля и начина, по който се е стигнало до това.

Веднага след това Киряков и съидейниците му „сложиха тигана, преди да са хванали рибата“ – сформираха комисия, която да събира предложения какво име да носи бъдещият им клуб в Благоевград. Сред одобрените вече от премиера Ковачевски имена са това на Никола Йонков Вапцаров, Антон Попов, Славе Македонски /писател и режисьор, роден през 1931 г. в с. Железница и починал през 2002 г., който бе един от основателите на ОМО „Илинден“/. Има и предложение Македонският клуб да бъде наречен “9-10 август 1946 г.” – датата, на която официално е обявена културната автономия в Пиринска Македония, или пък просто да се казва “Македонско огнище”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене