В сряда решават съдбата на заловената на “Кулата” бивша румънска министърка Елена Удрея

Бившата румънска министърка на туризма Елена Удрея, която е популярна в Румъния с близките си връзки с бившия президент Траян Бъсеску, а у нас се прочу след залавянето й на ГКПП Кулата на път за Гърция, се надява българските власти да не допуснат екстрадирането й в Букурещ. Софийският апелативен съд ще вземе решение за съдбата й идната сряда.

Денят като цяло се очертава и да е един от най-размирните от предстоящата седмица поради насрочените серия от протести в София. 49-годишната Удрея, бивш министър на регионалното развитие и на туризма и кандидат на президентските избори през ноември 2014 г., е осъдена на 6 години затвор в Румъния за корупция.

Репресия

Часове след издаването на присъдата й на 7 април Удрея беше обявена за международно издирване от румънските власти. Стана ясно, че тя е напуснала Румъния с автомобила си през Гюргево преди съдебното решение да стане достояние на граничните власти. Така излизането й от страната е станало напълно легално, тъй като в този момент не й е била наложена никаква ограничителна мярка. Малко по-късно обаче, след като преминава цялата територия на България и стига на ГКПП Кулата на българско-гръцката граница, Удрея вече е задържана от българската Гранична полиция. Впоследствие стана ясно, че Удрея е искала да влезе в Гърция, където да потърси политическо убежище. Тя твърди, че е жертва на репресия в родината си.

 

Бокс

Според румънското държавно обвинение през 2011 г. е бил сключен договор за услуги между министерството на туризма, ръководено тогава от Удрея, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на официални прояви с участието на известния румънски боксьор Лучиан Буте. Прокурорите твърдят, че Удрея се е възползвала от популярността на Буте, който по това време бе световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки 2 милиона евро държавни средства.

Кариера

Удрея е разследвана в Румъния от 2015 г. насам по няколко корупционни дела и няколко пъти е попадала в ареста, както и е правила опити да избяга от правосъдието. Предишният й опит бе през 2019 г. преди произнасянето на окончателното съдебно решение по същото дело, чието анулиране поиска по-късно. Тогава Удрея също излезе от Румъния през Гюргево, насочвайки се през България първоначално към Гърция, а след това към Коста Рика. Тя беше заловена в Коста Рика, където прекара два месеца в ареста преди решение на Конституционния съд, анулиращо окончателната й присъда. След това Удрея беше освободена и се върна в Румъния. 49-годишната Елена Удрея, дължи политическата си кариера на бившия президент Траян Бъсеску. За кратко дори тя беше лидер на неговата партия „Народно движение“. Родената през 1973 г. в Бузъу, Източна Румъния, Удрея завършва право в частен университет в Букурещ и първоначално работи като адвокат. Притежава и магистърска степен в Националния университет по отбрана “Карол Първи”. Политическата й кариера започва през 2002 г., а в периода юни 2004 – февруари 2005 г. е член на Общинския съвет на Букурещ. Това се случва тъкмо в края на мандата на Траян Бъсеску като кмет на столицата, преди да стане президент на Румъния през декември 2004 г. След това Удрея става депутат (2008 – 2016 г.), като междувременно се издига до поста министър на туризма (2008 – 2009 г.) и на регионалното развитие и туризма (2009 – 2012 г.). На 8 юни 2014 г. оглавява създадената от Бъсеску партия „Народно движение“ и се кандидатира на президентските избори през ноември 2014 г., на които получава едва 3,6 процента. Скоро след това се отказва от лидерския пост в партията.

Блондинката от двореца „Котрочени“

Елена Удрея е доста атрактивна жена, към която в Румъния има изключително голям интерес в медиите не само заради аферите й, но и за стила й на живот. Известно е, че обича лукса. В Румъния лъсна скандал, след като се появи с черна рокля с бели звезди с марката “Долче и Габана” и сама призна, че струва повече от заплатата на много румънци. Според румънските медии въпросната рокля е струвала 700 000 леи или над 14 000 британски лири. По времето, когато Траян Бъсеску обитаваше президентския дворец “Котрочени”, тя беше президентски съветник, а по-късно и началник на канцеларията на държавния глава. Жълтите медии я наричаха “блондинката от Котрочени” и намекваха, че отношенията й с тогавашния президент Бъсеску не са били единствено професионални – слух, който обаче никога не получи потвърждение. В интервю за телевизия Б1 Удря разкрива страстта си към луксозните дрехи и обувки още от времето, когато била “провинциално момиче” от неособено заможно семейство.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене