Шефът на регионалната комисия на ЕП бе у нас заради АМ “Струма” и тунел “Шипка”

„Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България.“ Tова заяви председателят на комисията по регионално развитие Юнус Омаржи (Левица, Франция), по време на пресконференция на 14 май в София, цитиран от пресслужбата на ЕП, предаде 24 часа.

Омаржи беше на работно посещение в България на 13 и 14 май, по време на което посети автомагистрала „Струма“, тунел „Шипка“ и проведе срещи с представители на местната власт в Благоевград и Габрово. Темите, засегнати по време на пресконференцията, бяха забавянията в стартирането на новото поколение кохезионни фондове и изпълнението на инфраструктурни проекти съфинансирани със средства от ЕС, както и гарантирането на съфинансирането им след приключването на програмния период, в който са заложени.

Той заяви: „След неотдавнашния дебат и резолюция на Европейския парламент относно бавното стартиране на новото поколение кохезионни фондове, бях поканен от Андрей Новаков в България да направя оценка на ситуацията по места и в редица общини. Съществува принцип на административна приемственост, който трябва да преобладава навсякъде, това е принципът на добра администрация. Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България. Работата по широките консултации с всички заинтересовани страни (НПО, кметове, социални партньори и др.) трябва да продължи по възможно най-прозрачен начин, както беше поискано от Европейската комисия. Това ще даде възможност за финализиране на договора за партньорство и оперативните програми в регионите. Като неотложен въпрос в целия Европейски съюз призоваваме държавите да работят в съответствие с разпоредбите, договорени и гласувани от Парламента.“

24 часа

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене