Какво се случва: Милионерите у нас започнаха да си теглят парите от банките

Купуват имоти или разделят част от сумата между няколко финансови институции

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в имоти или бизнеса си заради високата инфлация. В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях намаляват до 1022 броя, обявиха от БНБ.

Само за едно тримесечие милионерските депозити намаляват с 30 броя, което означава, че на всеки три дни по един човек с големи финансови възможности е теглил голяма част от парите си. За година депозитите с над 1 млн. лв. в тях са намалели със 132 броя, уточнява „Труд„.

Тенденцията милионерите да теглят от парите си започна още от средата на миналата година. Но за първи път през първото тримесечие на настоящата година намаляват не само влоговете с над 1 млн. лв., но и всички депозити на граждани със суми между 200 хил. лв. и 1 млн. лв. Влоговете със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. намаляват за едно тримесечие с 1241 броя, или със 7,6%. А влоговете с между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. намаляват с 45 броя, или с 2%.

Оказва се, че отлив има при всички депозити на хора с големи финансови възможности. Причините за това са две. От една страна хората искат да спасят парите си от високата инфлация, като със спестяванията си купуват имоти или ги влагат в нещо друго. Другата причина са въведените от банките такси за съхранение на големи суми в брой. Затова много хора предпочитат да разделят парите си в няколко влога във различни банки.

Това се потвърждава и от данните на БНБ. През първото тримесечие на годината парите във влогове със суми между 100 хил. лв. и 200 хил. лв. са нараснали с 526 млн. лв., или с 4,9%. А за година парите в тези депозити са нараснали с над 1,9 млрд. лв., или с над 20%.

Ръст има при депозитите на граждани със суми между 20 хил. и 200 хил. лв., показват данните на БНБ. Влоговете с по-малки суми наваляват и като брой и като общ размер на съхраняваните в тях пари. Това показва, че хората с по-малко пари са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Но общият размер на спестяванията на домакинствата в банките продължава да нараства. За година влоговете на граждани са се увеличили с над 4 млрд. лв.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене