Инцидент в детската градина в Ресилово, 14 деца с повръщане след закуска сандвич с яйца

Инспектори от РЗИ и БАБХ – Кюстендил са вдигнати по тревога след сигнал, че 14 деца от детската градина в село Ресилово, община Сапарева баня, са с повръщане.

Във вторник на обяд 14-те деца, които били на детска градина в същия ден, около обяд започнали да повръщат. Групата се състои общо от 19 деца на възраст от 2 до 7 г., но 5 отсъствали. Учителките веднага сигнализирали директора на ОДЗ в Сапарева баня Цветанка Гладникова и санитарните служби РЗИ и БАБХ. На място пристигнали инспектори от двете институции и взели проби от хранителните продукти, от които била приготвена закуската на децата. Взети са проби и от кухнята майка в детската градина в Сапарева баня.

Две от децата, на 4 г. и 6 г., са хоспитализирани в инфекциозно отделение на общинската болница. След тридневен престой вчера са изписани в добро общо състояние.

Според завеждащата инфекциозно отделение д-р Милка Богоева малките пациенти най-вероятно са с хранително отравяне. Ето какво заяви тя: “Момче на 6 г. и момиче на 4 г. бяха докарани в отделението с повръщане. Вече са добре и ги изписваме. Според мен хранително отравяне е причината, довела до повръщането на децата, тъй като за закуска са консумирали сандвич с яйце. Д-р Райна Сапаревска от РЗИ веднага организира вземането на фекални проби на децата и персонала. Те са изпратени в Национална лаборатория в София, за да се установи точната диагноза вирус или хранително отравяне е причината за масовото повръщане на децата от детската градина”, заяви д-р М. Богоева.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с д-р Кръстева от РЗИ – Кюстендил с въпрос установена ли е причината за състоянието, в което са изпаднали 14-те деца?

Ето нейния отговор: “Получихме сигнал и веднага инспектори от РЗИ с колеги от БАБХ са отишпли на място и са взели проби от храната, от съдовете за хранене, от питейната вода в градината и в селото. Взети са и фекални проби за изследване от децата. Има родители, които все още не са донесли такива проби, и ги умолявам да го направят. Медицинската сестра в детската градина взима пробите и ги носи в РЗИ – Дупница. Има две деца, хоспитализирани в болница, останалите са вкъщи, не ходят на детска градина, но се чувстват добре. Всички взети проби са изпратени в Националната лаборатория по паразитология. Очакваме резултатите до седмица. Според мен се касае за вирус, но резултатите ще покажат причината, довела до този проблем. Кухнята майка е в Сапарева баня и захранва детските градини и в селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. Проблемът е само в детската градина в село Ресилово”, заключи д-р Кръстева .

Вчера детската градина в Ресилово е била дезинфекцирана и е била затворена. Предишния ден, в сряда, само 2 деца са били на занимания.

В селото се коментира, че проблемът с децата може да е предизвикан от лакомства, продавани на събора в селото, което категорично беше отречено от д-р М. Богоева. Според нея, ако е отравяне от храни, предлагани на събора, ще има и други деца от селото и възрастни с повръщане, а не само тези, които посещават детската градина.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене