Над 200 души излязоха на протест заради Покровнишкия мост

Над 200 души блокираха вчера движението на АМ “Струма” и на ключовото кръгово кръстовище на изхода от Благоевград към село Зелен дол в знак на протест срещу затварянето на моста над река Струма при село Покровник след поройните дъждове през декември миналата година, които оголиха част от основите му.

Множеството пристигна с автошествие с надути клаксони и развети знамена. Сред протестиращите бяха кметът на Благоевград Илко Стоянов, кметове и намесници на засегнатите села, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков и общински съветници.

Протестиращите атакуваха с въпроси областния управител Валери Сарандев и шефа на Областно пътно управление Благоевград Иван Кунев, които също бяха на мястото. Хората питаха защо толкова много се бави ремонта на моста, кой е виновен за подкопаните му основи, кога ще започне и кога ще приключи строителството на новото съоръжение.

Иван Кунев заяви, че през август очаква процедурата по избор на изпълнител, който да извърши проектирането, да приключи. Той пое ангажимент строителството на новия мост да се извърши в по-кратки срокове от обявените в процедурата.

Около 2000 жители на община Благоевград, които живеят в селата Мощанец, Покровник, Падеж, Габрово, Дебочица и Лешко са пряко засегнати от пренасочване на движението през Зелендолско шосе, тъй като пътят им до града е с 10-ина км по-дълъг, а при ежедневно пътуване за работа и училище това съществено увеличава разходите им за път при драстичния скок на горивата напоследък.

Към протеста на жителите на селата се присъединиха и работещите във фирмите, чийто бази са в района на Покровнишко шосе заради рязък спад на клиентите им заради затвореното движение през моста.

Първият бунт на населението от петте села бе през февруари, тогава направиха общо събрание  в кметството в село Покровник, на което потърсиха сметка за бездействието на държавата от кмета на Благоевград Илко Стоянов и шефа на ОПУ Иван Кунев. Градоначалникът с писмо до Регионалното министерство настоя за спешна реакция и отпускане на средства за ремонт на моста или изграждане на нов.

В резултат бяха осигурени 7,2 млн лв. за изграждане на нов мост над река Струма, а обществената поръчка за избор на изпълнител се очаква да се обяви идната седмица. Това означава, че ако изборът не се обжалва е възможно строителството да стартира през есента.

Кметът Илко Стоянов коментира, че въпреки обявения в процедурата срок от 390 дни за изпълнение на поръчката, е напълно реалистично строителните дейности приключат за половин година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене