Заков: Украинска делегация е посетила нашите военни заводи

Украинска делегация е посетила нашите заводи. Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков. Той беше изслушан по актуални въпроси в Комисията по отбрана. Информацията за делегацията от Украйна министърът обяви по повод въпрос за проведената среща в Украйна в Рамщайн и позицията на България. „Събраха се около 40 държави, за да се обсъди възможността за подпомагане на Украйна и в бъдеще, не само в момента. Това е инициатива на секретаря по отбрана на САЩ. Най-прекият резултат от срещата беше създаване на контактна група, която на по-експертно ниво ще формира конкретни предложения и ще обсъжда различни варианти на помощ, като тук не говорим само за военна помощ, а по принцип. Това беше просто първоначалната среща, която даде началото на процеса“, обясни министърът. Заков подчерта, че България е взела думата втора след Норвегия и обърна внимание, че не са поемани никакви ангажименти.

По думите му като продължение на тази среща е дошло украинското искане България да ремонтира украинска техника, каквото и решение взе Народното събрание.

„Вторник и сряда посещение на украинска делегация, както с официални представители, така и с представители на тяхната индустрия. Бяха направени съответните срещи. Те посетиха нашите заводи. От тук нататък зависи какво ще поискат конкретно от нас, на базата на това, което са видели“, добави още Заков.

Той отговори на въпрос за социалната политика в Министерство на отбраната като възнаграждения и социален пакет. „Трябва да се намери баланс. Няма как да направим социалния пакет изключително атрактивен, в същото време да няма с какво да се превозват. Да не говорим за изпълнение на други задачи или обратното“, посочи Заков.

Стана ясно, че министърът ще настоява пред Министерство на финансите за ясен план как да се работи устойчиво по социалния пакет в следващите години, за да имат българските военнослужещи яснота какво ще се случва с него. Според него не трябва да се отказваме от заплати за сметка на способности и от способности за сметка на заплати.

Министър Заков коментира ресурсите в отбраната като цяло. „Продължаваме да бъдем с техника от времето на Съветския съюз. Тази техника във времето назад не е подменяна регулярно. В момента имаме едно натрупване, което трябва много бързо да бъде наваксано“, каза военният министър. Той обобщи, че отговорността за Българската армия е на всички.

Стана ясно, че в отбраната се прави структурен анализ на човешките ресурси.

Заков коментира и темата с втората партида от 8 F-16. По думите му зависи дали Народното събрание ще приеме проект за инвестиционен разход. „В момента сме поставили амбиция, която да ни даде оптимален пакет, който да надграждаме след това във времето по-нататък. Кога ще дойдат самолетите? Трудно ми е да кажа, защото ще е свързано с допълнителни преговори, но някъде около 2027 г. Почти ще има застъпване с овладяването на първите 8“, каза Заков.

Министър Заков коментира и включването на армията по охрана на границата. „Ситуацията продължава да е доста трудна. Министърът заяви, че Министерство на отбраната е отделило, колкото е възможно, сили, за да подпомогне опазването на границата. „Мисля, че това има положителен ефект към този момент“, допълни още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене