Конкретни средства за социална защита да залегнат в актуализацията на бюджета, призова вицепрезидентът

Необходима е цялостна програма с целенасочени мерки в по-дългосрочен план в помощ на гражданите и бизнеса, заяви Илияна Йотова на откриването на IX конгрес на КНСБ

„Очаквам в новата актуализация на бюджета да залегнат конкретни средства за социална стабилност, всички международни финансови институции говорят за двегодишна инфлация. Правителствените решения трябва да са обърнати преди всичко към социална защита, за да се намалят ефектите на кризата и на цените.“ За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на IX конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България.

В приветствието си вицепрезидентът изтъкна актуалните заплахи пред пазара на труда и стандарта на живот. „Ускореното нарастване на издръжката на живот изисква адекватно повишаване на доходите. Кризата в Украйна бързо влоши и без това тежката ситуация. За много от домакинствата неспиращата инфлация ще постави още по-сериозни проблеми. Увеличението на цените ще разяжда още повече заплатите и спестяванията на хората, което неминуемо води до още бедност за семействата. Ако обикновено немалка част от хората се спасяваха с дребно земеделие, за да преживяват, с рязкото увеличение на горива, енергия  и торове, това става все по-трудно“, посочи Йотова. По думите ѝ най-страшната неизвестност пред пазара на труда и доходите на българите е несигурността „дали ще успееш да изкараш до следващата заплата“. „Шокови сметки  за ток, отопление, вода. Касовите бележки в магазина стават все по-тежки, портфейлът олеква“, каза вицепрезидентът. Тя изрази убеденост, че е необходима цялостна програма с целенасочени мерки в по-дългосрочен план в помощ на гражданите и бизнеса. „Залог за успех на тази програма е, ако бъде направена съвместно със синдикатите, браншовите организации, с хората, които са пряко засегнати, с експертите“, посочи Илияна Йотова.

Според нея тест за настоящото управление, събрало в себе си много надежди, е реалната грижа за хората на труда, реална социална политика. „Очакванията са много големи, разочарованието може да дойде бързо. В тази ситуация оправданията с миналото и с външни фактори са недопустими, а още по-безотговорно би било да попаднем в нова спирала от избори и нестабилност“, убедена е вицепрезидентът.
В приветствието си към конгреса Йотова изтъкна активната 32-годишна дейност на КНСБ, в която членуват 300 хил. български работници и служители от различни сфери на дейност и професии. „Социалната справедливост не се постига от само себе си, нито е неизбежна. Битката за нея е всекидневна и тук вашата роля е определяща, най-важната. Правителствата идват и си отиват, социалните права и правото на достоен труд остават“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че в синдикалните организации хората виждат гаранции и шанс за перспектива. „Перспективата в последните години се превърна сякаш в екзотична мечта – вътрешни и външни катаклизми разклащат още повече хронично нестабилната българска държава – рай за неравенствата, в който работещи бедни отдавна не е феномен“, заяви Йотова.

„Всекидневната битка за отстояване и запазване на социалните права няма да бъде докрай успешна, без вашата роля, без вашия ангажимент към плана за зелената и дигитална трансформация на България. В конкретните проекти, в конкретните мерки и действия, в конкретните очаквани резултати, думите солидарност, справедливост, свобода трябва да върнат своето значение. Всички те трябва да работят за хората на България, а вие сте гарант за това“, обърна се вицепрезидентът към делегатите на конгреса. Президентът на КНСБ Пламен Димитров благодари на президентската институция за добрия диалог и доброто сътрудничество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене