Замразеният бройлер подгони цената на телешкото в Югозапада

Намаленото потребление на слънчогледово олио и бойкотът на хранителните магазини, които отказаха преди празниците да го продават в знак на протест срещу спекулативните му цени, започнаха леко да поевтиняват растителната мазнина и на много места в страната тя вече е с около 50 ст. на литър по-евтина, отколкото беше по Великден, показва справка в сайта на Министерството на земеделието и храните. В Благоевградска област, която от години е в челните класации по скъпотия, поевтиняването е много по-малко – само с 9 ст., и по магазините литър олио е средно 6,10 лв. В същото време на едро литър олио е 4,15 лв., което всъщност показва 2 лв. на литър търговска надценка.

Най-евтиното олио в страната е в Перник и София – по 5,35 лв., а най-скъпо – в Ловеч, където за литър потребителите плащат 6,60 лв. Кюстендил е в златната среда с продажна цена от 6,19 лв.

Брашно тип 500 в Благоевград е поскъпнало за последната седмица с 2,8% и вече е 1,82 лв., но в Перник е поевтиняло с 8,8% и може да се намери на цена 1,66 лв. Кюстендил е със средната за страната стойност от 1,79 лв./кг.

Яйцата по 30 ст. продължават да са успокоението на благоевградчани и кюстендилци, че имаме и пробив във високите цени на хранителните продукти от първа необходимост. Само в няколко области средната им цена е 29 ст., но в Разград, Кърджали, Видим, Враца и другаде 1 средно по размер яйце е 38 ст.
Пилешкото месо продължава да държи тенденцията всяка седмица да поскъпва и след като около Великден стана по-скъпо от свинското, сега вече гони цените на телешкото. В Благоевград за 7 дни поскъпването е с 5,3% и по магазините охладените бройлери вече са на цена 7,48 лв./кг. В Кюстендил цената е същата, а в Перник удари 7,99 лв. Както и при олиото, и при пилешкото прави впечатление огромният ценови марж между цената на едро и дребно. Средно за страната на борсите замразеното пилешко миналата седмица се е продавало срещу 4,78 лв./кг, което е надценка с около 3 лв.

Явно след Великден по месарските магазини в Югозапада е останало достатъчно агнешко, след като цената за Гергьовден масово е свалена с 2,7%, но пак остава непосилна за повечето от домакинствата. В Благоевград гергьовденското бутче е струвало най-много в страната – 25,35 лв./кг, кюстендилци са платили по 23,24 лв., а в Перник по средата – 24 лв. Средната стойност на агнешкия бут в страната за 6 май е била 23,08 лв./кг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене