Днес е Денят на Европа!

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацистка Германия! Денят на Европа е празник на европейската и на една от най-висшите ценности на човечеството – на мира!

На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за споделяне на неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество на нашия континент, която ще направи немислима войната между европейските народи. “Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност, предшественик на днешния Европейски съюз. Идеята на френския политик е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Апелът му е насочен към страни, които съвсем доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си, взел милиони човешки жертви.

Това на практика е началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Основната цел на европейската общност е всички проблеми между държавите да се решават по дипломатичен път, в диалог, а не с военни средства. Затова и днешният Ден на Европа с право се възприема и като Ден на мира!

Денят на Европа няма как да не е свързан с годишнината от Деня на победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Много историци и политици считат, че датата, на която Германия подписва своята безусловна капитулация, е най-важното, най-значимото събитие на миналия 20-и век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене