Община Петрич строи водопровод до Хераклея Синтика

Община Петрич ще изгради водопровод, който ще стига до античния град Хераклея Синтика. Целта е да се осигури вода до туристическия обект, който преди време спечели награда за най-бързо развиваща се културно-историческа дестинация през 2021 г. Проектът за водопровода е част от цялостната стратегия за бъдещето на древното селище, което привлича все повече туристи от страната и чужбина със своите ценни находки.

Там предстои изграждането на Посетителски информационен център, облагородяване на района край Хераклея Синтика и построяването на паркинг за къмпингуващите през уикенда гости на античния град. „Все повече каравани могат да се видят край античното селище, което е приоритетен обект за нас. Финансирането на водопровода ще е от бюджета на община Петрич. Искаме да превърнем Хераклея Синтика в европейска туристическа дестинация”, коментира общинският съветник Благой Калъпсъзов.

До момента археолозите, които изследват античния град, ползваха вода от местните стопани на земи в района, които им осигуряваха по един тон от живителната течност за миене. Ръководителят на екипа доц. д-р Людмил Вагалински е убеден, че Хераклея Синтика трябва да продължи да се развива с бързи темпове, за да не се загуби интересът на туристите.

Затова е важно да започне реализацията на проекта за социализацията, консервацията и реставрацията на обекта и на откритията в него – антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, форум на античен град, сгради, магазини и светилища, гражданка базилика, раннохристиянска базилика и други. Посетителският информационен център ще е с експозиционна и виртуална зала за експониране на културното наследство. Ще бъдат изградени детски атракцион, детски площадки, зони за широк обществен достъп. Проектът има подкрепата на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене