Президентът поздрави ансамбъл „Гоце Делчев“ по повод 75-ата им годишнина

В зала 1 на НДК танцьорите от ансамбъл „Гоце Делчев“ изнесоха концерт по повод 75 години от създаването на танцовата трупа.

Събитието беше под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерство на културата.

Спектакълът „Танците на българина“ събира ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“ и „Странджа“

„Вече 75 години Ансамбъл „Гоце Делчев“ носи гордо името на своя патрон, предава красотата на българския фолклор от поколение на поколение и пази жив спомена за изпитанията и борбите на нашите предци, за духовното възраждане на нашия народ и неговия вечен стремеж за свобода“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си на тържествения концерт по случай 75-ата годишнина на Ансамбъл „Гоце Делчев“.

Държавният глава посочи, че с творчеството си фолклорният ансамбъл е причината хиляди хора по цял свят да говорят с вълнение за България. „Карате ни да се вълнуваме с песните на Братя Миладинови, Кузман Шапкарев и други видни български възрожденци“, отбеляза Румен Радев.

Президентът изрази своята признателност към творческия всеотдаен труд на поколения творци от ансамбъла, съхранили родолюбивите чувства на нашия народ и на българите по света. „С много любов и отдаденост ни карате да се чувстваме горди и щастливи, че сме българи“, посочи Румен Радев.

Румен Радев отличи състава с плакет „Св.св. Кирил и Методий“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене