Времето утре ще е студено, в Югозападна България ще вали сняг

зима

През нощта и в Североизточна България валежите ще спрат, облачността ще се разкъса, а вятърът чувствително ще отслабне. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо с разкъсана облачност. Сутринта ще бъде студено с минимални температури между минус 12° и минус 7°, на отделни места в Северна България до минус 14° – минус 16°. В София – около минус 11°. Това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за януари – бавно ще се понижава.
Утре още преди обяд от югозапад облачността ще започне да се увеличава и вплътнява и до вечерта в Югозападна България ще завали сняг. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и източните райони до умерен североизточен вятър. Максимални температури предимно между минус 5° и 0°, в Дунавската равнина – до минус 7° – минус 8°. В София около минус 2°. През нощта срещу сряда под влияние на преминаващ през Гърция, Егейско към Черно море, средиземноморски циклон валежите ще се активизират и ще обхванат страната, като в почти навсякъде ще бъдат от сняг, само в крайните югоизточни райони и по Черноморието, където температурите ще се повишат ще вали дъжд; възможни са поледици.
Над Черноморието преди обяд облачността ще е разкъсана, а след обяд от юг ще се увеличава и вплътнява. В следобедните часове ще се появи до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: минус 3° – 0°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала, с тенденция на усилване към вечерта.
Над планините облачността от юг ще се увеличава и вплътнява и след пладне в Рило-Родопската област ще завали сняг. Ще духа умерен, по билата временно силен вятър от южната четвърт, който привечер ще се усили. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 2°, на 2000 метра – около минус 5°.
В сряда времето ще бъде облачно. Валежите от сняг в много райони ще продължат, ще се образува нова снежна покривка. Главно в Северна България и планините ще има виелици и навявания. В Югоизточна България ще вали дъжд; възможни са поледици. Значителни количества се очакват в Родопската област и Източна България. Ще се усили вятърът от североизток, в североизточните райони и по Черноморието временно силен. Привечер от югозапад ще започне процес на спиране на валежите, а над югозападната половина от страната и временно разкъсване на облачността. В четвъртък преди обяд в Североизточна България ще превалява сняг, но по-късно и там валежите ще спрат, вятърът ще отслабне. Минималните температури ще са доста ниски – предимно между минус 14° и минус 9°, по-високи по Черноморието. Дневните, в повечето райони, ще останат под нулата: в Северна България между минус 9° и минус 4°, в Южна – между минус 3° и 2°. В петък над страната облачността ще остане значителна, на отделни места ще превали слаб сняг, температурите ще останат ниски./НИМХ

 www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене