Община Благоевград готви график за шествието на абитуриентите, възпитаниците на 3 гимназии минават по червения килим на 23 май

„Ще изготвим график за шествието на абитуриентите, преминаването по червения килим и арка“, това обяви началникът на дирекция „Образование” в община Благоевград Симона Митова на среща с директори на училища.

Основната обсъждана тема бе предстоящата кампания по приема в първи клас, но бяха коментирани и други въпроси, сред които и предстоящите бални фиести. По този повод С. Митова сподели, че са изпратили писма до училищата и още няколко остава да върнат обратна информация за броя на абитуриентите и паралелките. На базата на подадените данни от общината ще направят съответната организация за дефилетата.

Както „Струма“ писа, месец преди последния училищен звънец абитуриентите от общо 10 благоевградски училища са в трескава подготовка както за новите формати за матурите и държавните изпити за придобиване степен на професионална квалификация, така и за предстоящото завършване на средното образование.

На 23 май по червения килим ще дефилират дванадесетокласниците на Професионалната гимназия по икономика, VІІ СУ и Благоевградската професионална гимназия. В деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност „под светлините на прожекторите” застават зрелостниците на Езиковата гимназия и на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост. Ден по-късно, на 25 май, своето завършване ще отпразнуват абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия, Средно училище с изучаване на чужди езици, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

Финалния щрих в четиридневните фиести слагат на 26 май дванадесетокласниците на V СУ и на Математическата гимназия.

286 са завършващите средното си образование в Дупница ученици, на които предстои абитуриентски бал тази година. По традиция от последните няколко години абитуриентите ще дефилират на площад „Свобода” по време на Майските празници.

Най-много са от гимназия “Христо Ботев” – 124 ученици, разпределени в 5 паралелки, които ще отпразнуват своето завършване на 24 май, заедно с ПГХВХТ, което е с 38 завършващи.

Старт на абитуриентските балове на 21 май ще дадат от СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” (44 ученици), ден по-късно е ПГОСУ (26 завършващи), на 23 май е бившето Механо с 37 абитуриенти, а допълнително ще бъде уточнена датата за ПГ по автотранспорт със завършващи 17 ученици.

Предстои да бъдат уточнени часовете на дефилирането за всяко учебно заведение, съобщиха от общинската администрация в Дупница. Последният учебен ден за зрелостниците от випуск 2022 е на 13 май.

На 18 май е първият – задължителен за всички държавен зрелостен изпит по български език и литература, а на 20 май е матурата по профилиращ предмет и по теория на професията. В периода 26 май-3 юни са допълнителни изпити по желание, или т.нар. трета матура по предмет по избор. До 6 юни е провеждането на задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация /в частта практика на професията/.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене