Председателят на КЕВР: Кабинетът направи подвиг след спирането на руския газ

Това, което успя да направи България, е подвиг. Само в рамките на една седмица, след като „Газпром“ прекрати доставките, да намери алтернативни доставки – е подвиг. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров в Народното събрание.

Тодоров настоя, че оттук нататък „Булгаргаз“ трябва да започне да обявява открити публични търгове при ясни правила и процедури. „Паралелно с това трябва да започнем да работим и, вярвам, че правителството го прави, за сключване на дългосрочни договори с повече от един доставчик. Ясно е, че тече глобална война, ясно е, че Русия използва своето най-силно оръжие газа, за да постига политическите си цели. България не може да остане в ролята на жертва в тази война“, каза председателят на КЕВР.

„Нашият национален интерес диктува оттук нататък да имаме няколко доставчика по дългосрочни договори, за да не зависим от политическите цели на нито един от тях“, отбеляза Тодоров.

„При газа има една друга много важна тема и това е капацитетът“, каза председателят на КЕВР. Тодоров каза, че всички преносни съоръжения имат капацитет и този капацитет трябва да бъде отворен за всички участници. Който държи капацитетът, разбирайте- това е кранчето на тръбата, той определя какъв газ, в какви количества и на каква цена ще влиза в България, добави председателят на КЕВР. Неслучайно „Газпром“ е резервирала по-голямата част от капацитета, както в България, така и в Република Сърбия и Унгария. Трябва да приемем незабавни мерки за освобождаването на този капацитет, за да могат всички търговци и доставчици, които искат да доставят газ в България – да могат да го направят на най-ниска цена, добави той.

„Предлагам ви две политики – по отношение на електричеството – нека да задължим търговците да предлагат своето електричество по дългосрочни договори на българския бизнес и потребители и нека да освободим пазара на газ, така че всички търговци и доставчици да имат достъп до него. Това включва и капацитетът“, каза Тодоров.

По думите му е важно да се проведе този разговор, защото ако тези политики бъдат въведени през май месец, ще сме готови през есента.

Това е нашата роля и отговорност пред България и вярвам, че можем да се справим, каза председателят на КЕВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене