Кирил Петков: Диверсифицираме газа за нас и ще отговаряме за целия регион

България не само ще диверсифицира газа си, но и ще стане център за доставките за целия регион. Това обеща премиерът Кирил Петков по време на изслушване в парламента по повод спрените доставки на синьо гориво от Русия.

От думите на Петков стана ясно, че страната ни е и в напреднали преговори за доставка на втечнен газ от САЩ и Египет.

Петков посочи, че в четвъртък в ЕК отваря в България работна група и така България ще се превърне в енергиен хъб за региона. В нея ще влязат представители на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азарбейджан“.

„Не само, че в момента диверсифицираме газа за България, но ние може би ще бъдем отговора за целия район, включително чак до Украйна. В момента сме в напреднали преговори и с американската страна и с Египет, като се надяваме, че цените, които ще получим за втечнен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висока от таз на „Газпром“, посочи Петков.

По отношение на доставките на газ Кирил Петков посочи, че страната ни има три приоритета – да има достатъчно газ, доставката му да е с минимален риск и да се реализира на най-добра цена.

„Преди четири месеца заварихме пълна зависимост на България от „Газпром“, платени 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се говори преди 10 години, в абсолютно негодно състояние да бъде използвана, големи участъци незавършени, върна се назад във времето Петков. Той припомни и за отказ от 70 на сто от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. И всичко това точно когато започна и енергийната криза в Европа, която е и функция на войната“, посочи той.

Няма риск от въвеждане на ограничителен режим

Към момента газопреносната система на България функционира в нормално състояние и режимът на работа се осъществява от 26 април, когато диспечерите ни получиха уведомление, че одобрените заявки за 27 април от „Газпром“ ще бъдат нулеви. Това не доведе до сътресения, няма реална опасност за въвеждане на ограничителен режим. Това каза пред депутатите изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

По думите му към 4 май в хранилището в Чирен са налични над 103 милиона куб. метра газ.

„Тези количества биха осигурили около 40 на сто от лятното потребление на България за период от 42 дни. Ние сме нагнетили допълнителни количества в хранилището за наша сметка. Газопреносната мрежа е в задоволително техническо състояние. Можем да приемем количества от съседни оператори“, добави Малинов.

Шефът на Българския енергиен холдинг Иван Андреев заяви, че е осигурен финансовият ресурс, привлечени са допълнително консултанти, които да осигурят анализ на договорите и на отношенията с „Газпром“. Холдингът подпомага усилията на „Булгаргаз“ и „Булгартрангаз“, издадени са заповеди, осигурено е финансирането, заяви Андреев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене