Санировката на изгорелия блок в Благоевград пада, същинското укрепване не е започнало

До сериозни проблеми е довел пожарът, който изпепели горя в блок 18 в  благоевградския квартал „Струмско“ преди Коледа. След неудобствата със спирането на тока, асансьора и водата, сега е започнала да пада и санировката.

„Санировката започна да пада, тъй като е изгоряла и от напояването от дъжда и снега се отлепя. Лошото е, че под блока има спирка и ако започне да пада на големи парчета, може да нарани някого“, разказа пред БНТ Стефи Митева, живуща в блока.

До този момент тя и останалите обитатели успяха със собствени средства и с помощта на дарители да възстановят част от уврежданията, които нанесе пожарът. Поправена е електрическата инсталация, асансьорът и е сменена водосточната тръба, както и мръсният и чистият канал.

Обаче големият проблем за хората, които живеят на 7-я и 8-я етаж, е че очакват повторно да бъде обследван целият блок, за да се установи какви точни са щетите и да бъде изготвен проект, след който да започне и същинското укрепване на блока.

В писмено становище Община Благоевград твърди, че поради забавянето с гласуването на държавния бюджет, се е забавило и гласуването на бюджета на Благоевград, който е влязъл в сила преди няколко дни.

Предстои общината да избере фирма, която да направи повторно обследване и да изготви проект за това как да бъде възстановен блокът. Стойността на проекта е около 10 000 лв., но да бъдат отпуснати тези пари, той трябва да мине през гласуване на общинския съвет. Но кога точно ще бъде входирана и обсъдена точката в общинския съвет от общината не се наемат да дадат срокове.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене