Скандалът нараства: Скопие с нов ултиматум към България

Християн Мицкоски
Няма да подкрепим вписването на българите в Конституцията, без писмени гаранции, че София няма да ни блокира, отсече Мицкоски
„ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в Конституцията, докато не получи гаранция, чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония“, това каза в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски.

 

Християн Мицкоски

Според него има три варианта за развитие на спорът с България – вдигане на ветото и старт на преговори, преди началото на преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз (ЕС), вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане.

Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в Конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в Конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни.

И от този момент нататък, до влизането ни в ЕС, България никога няма да (поставя нови искания към) Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции“, каза Мицкоски.

Лидерът на опозиционната партия коментира и отказа на премиера Ковачевски да се срещне с него, за да обсъдят дата за предсрочни избори, и уточни, че в рамките на утрешния ден Изпълнителния комитет на партията ще обсъди стъпките, които ще предприемат след 10 май (датата, до която ще очаква отговор от Ковачевски).

Той заяви, че ще бъде обсъдена активна блокада институционална блокада и активна блокада на македонския парламент „с изключение на онези закони, които означават по-високи заплати за гражданите“, но не чрез напускане на парламента, а чрез свръхактивност.

„Помолих за социална подкрепа – партийна и безпартийна. От това, което чуваме от гражданите, имам впечатлението, че тази подкрепа расте експоненциално от ден на ден“, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене