Световната банка призовава за забрана на автомобилите с двигател с вътрешно горене

Представители на Световната банка призоваха автомобилните компании от цял свят да преминат от производството на модели с двигатели с вътрешно горене към изцяло електрически превозни средства. Те обаче все пак признават, че колите на ток все още не са успели са надминат конвенционалните превозни средства по комфорт и цена.

„Важно е да се въведат правилни политики, включително субсидиране на изкопаеми горива“, каза Никълъс Стърн, главен икономист в Световната банка през 2000-2003 г. Той допълни, че процесът на изместване на автомобили с двигатели с вътрешно горене вече изглежда необратим и това е бъдещето на индустрията.

За да подпомогне случващото се Световната банка планира да определи дата за правителствата да се откажат от превозните средства с двигатели с вътрешно горене и да предложат на своите граждани електрически автомобили на достъпни цени с развита инфраструктура, която да ги обслужва.

В момента водещите страни в света се стремят именно към това с активни темпове. Повечето от тях вече са определили и конкретни срокове за пълен отказ от продажбите на нови автомобили с конвенционални задвижващи агрегати, като се надяват, че това ще принуди автомобилните производители да ускорят процеса на разработване на електрически модели. Съответно, това ще ги направи по-достъпни за основната част от населението. Процесът обаче е сериозно забавен от глобалния недостиг на микрочипове.

„Преходът от коли с двигатели с вътрешно горене към електрически автомобили ще намали рисковете за климата на планетата. Емисиите от конвенционалните задвижващи системи с вътрешно горене повишават температурата на Земята и допринасят за глобалното затопляне”, посочват от Световната банка.

Заради всичко това финансовата институция възнамерява да разработи стратегия за развитие на автомобилните производители с конкретни дати за преминаване от стандартни автомобили към електрически превозни средства, като това ще трябва да стане до 2030 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене